Bart brengt zwerfsteen van Borger terug naar huis in Finland en dat roept in documentaire veel emoties op: 'Grappig en ontroerend'

Bart onderweg met de steen. Zijn avonturen zijn in november op tv te zien. Foto: VPRO

Wat doe je met een door heimwee gesmoorde zwerfsteen die tijdens de ijstijd (zo’n 200.000 jaar geleden) vanuit het Finse Åland belandde in het Drentse Borger? Juist, je brengt hem naar huis.

Kunstenaar Bart Eysink Smeets uit Haarlem leverde het stenen gevaarte vorig jaar oktober af in het land van oorsprong. Een documentaire over deze bijzondere reis is in november te zien op de buis.

Dag Bart, we zijn een jaar verder. Hoe kijk je terug op je avontuur met de kei?

,,Het was mijn doel om een verhaal te vertellen over de relatie van de mens met de natuur en daarmee reacties uit te lokken. Het belangrijkste was niet dat die steen per se terug moest naar Finland, maar vooral om de bemoeizucht van de mens met die steen te tonen.”

Wat bedoel je daar precies mee?

,,Het begint al met de vraag wie de eigenaar eigenlijk is van een steen die hier al lag voordat de mens hier rondliep. Of dat de Finse douane stelt dat er importbelasting moet worden gerekend. Maar hoeveel is die steen precies waard? Of dat ze me in Finland bedanken voor het terugbrengen van de kei. Een inwoner van Borger dreigde zelfs de kei terug te halen. Die was bang dat op den duur alle zwerfstenen uit het dorp zouden verdwijnen. Dat een steen zoveel verschillende emoties en reacties oproept. Dat is grappig en ontroerend tegelijk.”

Zoek je de steen nog weer eens op?

,,Een medium heeft nog voor het vertrek met de steen gepraat. Volgens haar waardeert die het als ik hem nog een keer zou bezoeken. Daarom ben ik wel verplicht om mijn gezicht weer te laten zien.”

Vormt de documentaire de afronding van dit project?

,,Ik werk ook aan een boek over het hele avontuur, dat komt in november uit. Verder heb ik een expositie ingericht bij galerie Patty Morgan in Amsterdam. Daar kun je een replica van de steen bekijken of een rondje rijden op de aanhangwagen waarmee ik hem heb vervoerd. Het is een soort van pretpark. Ik noem het Steenland.”

De documentaire Bart En De Steen Die Terug Naar Huis ging is maandag 16 november om 20.25 uur te zien op NPO 2. Meer informatie tref je ook op www.bartendesteen.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu