Eerherstel voor officier van justitie in ‘zaak Gees’

Het pand in Gees waar de overval plaatsvond Foto Archief DvhN/Boudewijn Benting

De berisping die voormalig officier van justitie Agnes de Vries heeft gekregen, omdat ze fouten zou hebben gemaakt bij het onderzoek naar de fatale overval op Koert Elders in Gees, wordt teruggedraaid. Dat heeft hoofdofficier Diederik Greive van het OM Noord-Nederland besloten.

Elders kwam eind juni 2016 om het leven bij een gewelddadige overval. Drie van de vier verdachten zijn inmiddels door het hof in Leeuwarden veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar cel.

Verdacht van valsheid in geschrifte

Tijdens het onderzoek deden enkele advocaten van de mannen – drie Belgen en een Amsterdammer – aangifte tegen De Vries, die het onderzoek aanvankelijk leidde. Volgens hen had de officier gerommeld met een proces verbaal. Ook tegen de officier die de zaak van haar overnam en tegen drie betrokken politieagenten werd aangifte gedaan.

De Vries stopte volgens de advocaten willens en weten een onjuist proces-verbaal in het dossier van de zaak: valsheid in geschrifte. De rechtbank in Assen voelde zich misleid door het OM Noord-Nederland en legde lagere straffen op aan drie mannen. In de zaak van de vierde werd het OM zelfs niet ontvankelijk verklaard.

‘Geen misleiding’

De Rijksrecherche onderzocht de rol van De Vries, haar collega en de agenten en concludeerde dat er fouten waren gemaakt door De Vries en twee agenten. Strafvervolging vond het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat dat Rijksrechercheonderzoek leidde, te ver gaan. Maar haar voormalige werkgever het OM Noord-Nederland gaf haar wel een schriftelijke berisping.

Daar komt de hoofdofficier nu dus op terug. Dat komt omdat de strafzaak tegen de overvallers bij het hof in Leeuwarden vorig jaar heel anders is afgelopen dat bij de rechtbank in Assen: het hof oordeelde vorig jaar juli dat het OM de rechtbank helemaal niet heeft misleid.

Ten onrechte verdacht

Ondertussen had één van de verdachten bij het hof in Amsterdam een klacht ingediend, omdat hij vond dat De Vries en de twee agenten alsnog strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. Vorige maand besloot dat hof dat dit niet nodig was omdat ze niks strafbaars had gedaan.

Nu vaststaat dat De Vries onterecht als verdachte is aangemerkt, wordt de berisping ook teruggedraaid. ,,Daarmee krijgt zij eerherstel”, zegt een woordvoerder van het OM Noord-Nederland.


 

Nieuws

Meest gelezen

menu