Eerste Oekraïense baby begroet in Hoogeveen, zes vrouwen in verwachting

Paulina is de eerste Oekrainse baby geboren in de gemeente Hoogeveen. Burgemeester Karel Loohuis feliciteert de moeder.

Paulina is de eerste Oekrainse baby geboren in de gemeente Hoogeveen. Burgemeester Karel Loohuis feliciteert de moeder. Foto: Gerrit Boer

Beschuit met muisjes in de opvanglocatie Pesserhof in Hoogeveen om de geboorte te vieren van Paulina. Het meisje is de eerste Oekraïense baby in deze gemeente.

Paulina kwam op 15 mei om 14.52 uur in het ziekenhuis in Assen ter wereld. Vanwege de bijzondere situatie is ervoor gekozen om alle bevallingen in het ziekenhuis te laten plaatsvinden.

Moeder Ludmilla, vader Viktor en de 2-jarige dochter Anna wonen in Hoogeveen op de locatie waar vroeger de huishoudschool gevestigd was. De vader arriveerde in juli vorig jaar in Hoogeveen, een maand later gevolgd door zijn vrouw en dochter.

Zes zwanger

De locatie aan de Voltastraat telt zo’n 110 bedden voor Oekraïense vluchtelingen, waarvan er ruim 90 in gebruik zijn. Binnen de gemeentelijke opvang voor Oekraïners zijn momenteel zes dames zwanger. Ludmilla is als eerste bevallen.

Burgemeester Karel Loohuis kwam woensdag op kraambezoek om de ouders namens het gemeentebestuur te feliciteren met de geboorte van Paulina. Hij had een knuffel voor haar meegenomen.

Begeleiding

De zwangerschappen van de Oekraïense dames worden begeleid door verloskundigenpraktijk Petit in Hoogeveen. Ook is moeders van Hoogeveen nauw betrokken bij de begeleiding van deze zwangerschappen.

In gemeente De Wolden, waar Hoogeveen ambtelijk mee samenwerkt, kon vorig jaar april al de eerste Oekraïense baby begroet worden. Vladislav Reshetnik kwam op paasmaandag in het ziekenhuis van Zwolle ter wereld.