Eerste Wijk: gevangeniskwekerij voor prei, planten, gerst en hop

Gert Tuinstra leidt bezoekers rond op het hopveld van het agrarisch bedrijf van de gevangenis Veenhuizen. Foto Rens Hooyenga

Het agrarische bedrijf van gevangenis Veenhuizen heeft een nieuwe naam: Eerste Wijk. Gedetineerden werken er naast asielzoekers en langdurig werklozen. ,,Dat gaat heel goed. Van groen worden mensen rustig.”

35.000 kilo prei, 100.000 potplanten en de oogst van 2 hectare hop. Er gaat jaarlijks heel wat om in de kwekerij van de penitentiaire inrichting Veenhuizen. Gisteren maakte gevangenisdirecteur Marie-Anne de Groot de nieuwe naam van het groenbedrijf van Justitie bekend: Eerste Wijk.

,,Hier is bijna 200 jaar geleden de eerste watergang haaks op de Kolonievaart gegraven.” Dat was voor de Maatschappij van Weldadigheid, waar paupers uit het Westen te werk werden gesteld.

Werkstraf

Een nieuwe naam, een nieuwe start. Want er werken niet alleen gevangenen in de preiverwerking, de kas en de groenvoorziening. Ook de reclassering stuurt mensen met een werkstraf naar het agrarische bedrijf.

Uit het asielzoekerscentrum in Assen komen vluchtelingen helpen in Veenhuizen en langdurig werklozen doen er werkervaring op. Er werken 30 tot 50 mensen per dag en die door zes vaste krachten worden begeleid.

Groen geeft rust

,,Ze werken samen en naast elkaar in de kas. Dat gaat heel goed. Werken in het groen geeft mensen rust. Mensen die op andere plekken mislukken, vinden bij ons een goede plek”, zegt begeleider Harry ten Duis. Zijn collega Gert Tuinstra vult aan. ,,We doen ook het groenonderhoud op de begraafplaats. De grootste ‘lieders’ komen bij ons tot rust.”

Zes hectare bouwland rond het agrarische bedrijf staan vol met prei. Die wordt binnenkort machinaal geoogst en in een loods met lopende band met de hand verwerkt. Jaarlijks 35.000 kilo. Die gaan naar de groenteveiling van The Greenery in IJsselmuiden. Tuinstra: ,,De prei wordt verkocht aan de supermarkten. Je hebt grote kans dat je onze prei tegenkomt bij de Albert Heijn, Jumbo of Coöp in jouw woonplaats.”

Hopveld

Bijzonder in Veenhuizen is het hopveld achter gevangenis Norgerhaven. De oogst van de hopranken is gaande. Medewerkers van het agrarisch bedrijf stoppen de ranken in de oogstmachine die ze ontdoet van de hopbellen die in bier verwerkt worden. Niet alleen Maallust in Veenhuizen gebruikt de bajeshop, maar ook andere brouwerijen in het land.

Nieuws

menu