Eerste bevers vestigen zich in natuurgebied De Onlanden bij de stad Groningen

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

De eerste bevers hebben zich gevestigd in het natuurgebied De Onlanden ten zuidwesten van de stad Groningen. Dat maakte stichting Natuurbelang De Onlanden vrijdagochtend bekend.

De beversporen werden ontdekt door medewerkers van Waterschap Noorderzijlvest. Zij troffen langs een oever van een hoofdwatergang twee beverburchten aan. Ook werden vraatsporen van bevers aangetroffen.

‘Onmisbare schakel in De Onlanden’

Sonja van der Wijk van Stichting Natuurbelang meldt enorm blij te zijn met de komst van de bever. ‘Niet alleen is het een prachtige, bijna aaibare diersoort die zich veel makkelijker laat zien dan bijvoorbeeld de otter. Bevers zijn ook landschapsarchitecten, of beter gezegd natuurbouwers. Door hun geknaag en gesleep met bomen, takken en waterplanten brengen ze variatie aan in de natuur, waar veel andere diersoorten weer van profiteren. De bever is een onmisbare schakel in de natte natuur van De Onlanden.’

Uitgestorven

Bevers kwamen vroeger op meerdere plekken in Nederland voor, maar door overbejaging is de bever in 1826 uitgestorven. Na een eerste herintroductie in de Biesbosch zijn door Het Drentse en Het Groninger Landschap in 2008 ook bevers uitgezet in het stroomgebied van Hunze en Zuidlaardermeer.

Nieuws

Meest gelezen

menu