Eerste digitale raadsvergadering van Emmen loopt in de soep door technische problemen

De vergadering was niet te beluisteren via de livestream.

De eerste digitale vergadering van de Emmer gemeenteraad is donderdagavond uitgelopen op een sof door technische problemen. Via een livestream waren voor publiek wel beelden te zien, maar het geluid ontbrak.

Het was voor de Emmer gemeenteraad de eerste keer dat ze digitaal bijeenkwamen. Vanwege de coronacrisis zouden raadsleden vanuit huis met elkaar vergaderen via een videoverbinding. De vergadering zou om half acht beginnen, maar dat werd een kwartier later. Voor de buitenwereld zou de digitale bijeenkomst te volgen zijn via een live-uitzending op de website van de raad. Maar daar was alleen videobeeld te zien. Door technische problemen was het geluid niet te horen.

Om deze reden werd de vergadering even na acht uur gestopt. Toen de problemen een half uur later nog niet waren verholpen, besloot burgemeester Eric van Oosterhout de raadsvergadering uit te stellen naar volgende week donderdag.

‘Formeel niet toegestaan om door te gaan’

,,We merkten snel dat het geluid niet doorkwam voor het publiek. Formeel is het volgens de gemeentewet dan niet toegestaan om door te gaan. Publiek moet namelijk altijd in beeld én geluid een digitale gemeenteraadsvergadering kunnen volgen”, verklaart Van Oosterhout deze keuze.

De burgemeester noemt het vervelend dat de vergadering op een sof uitliep. Volgens hem is woensdag nog proefgedraaid. ,,We hebben toen vooral de verbinding met de raadsleden getest en eigenlijk ging alles goed”, vertelt hij.

‘In de herkansing’

Die verbinding tussen de raadsleden en burgemeester en wethouders werkte volgens Van Oosterhout donderdagavond ook naar behoren. Ze konden elkaar ook wel verstaan. Waar het volgens de burgemeester mis ging, was bij het doorsturen van de videoverbinding naar de website van de gemeenteraad. ,,Een extern bedrijf verzorgt die verbinding en die hoeven we normaal ook nooit te testen, want dat gaat altijd goed.”

Volgens Van Oosterhout gaat de gemeente de komende dagen de techniek nogmaals goed onder de loep nemen en testen. ,,En dan gaan we volgende week donderdag in de herkansing.”

Niet de eerste mislukte digitale vergadering

Emmen is niet de eerste Drentse gemeente waarbij een digitale raadsvergadering niet door kon gaan. Eerder deze week kampte de gemeente Westerveld ook met technische problemen en werd daar besloten de vergadering met een week uit te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu