Eerste fietspad van hout ter wereld in Emmen

Een fietspad bij Klazienaveen. Foto archief DvhN

De gemeente Emmen krijgt het eerste fietspad van hout ter wereld. Deze zomer moet er een proefstrook van circa 200 meter liggen tussen Klazienaveen en Weiteveen.

De gemeente Emmen krijgt het eerste fietspad van hout ter wereld. Deze zomer moet er een proefstrook van circa 200 meter liggen tussen Klazienaveen en Weiteveen.

Een stukje bestaand fietspad dat aan groot onderhoud toe was, wordt proeftuin van een nieuw materiaal waarvan een grote toekomst wordt verwacht. Officieel heet het materiaal biocomposiet, geperste platen van voornamelijk houtsnippers en biohars met een enorme hardheid en slijtbestendigheid.

Hufterbestendig
Het onderzoek richt zich op de beste aanlegmethode en hoe het materiaal zich in de praktijk zal gedragen. Hoe staat het met gladheid, is een van de vragen. Wat is de levensduur? En: Is het materiaal hufterbestendig? Bij het project zijn vele partijen betrokken. Het initiatief is genomen door de provincie Drenthe, het Recreatieschap Drenthe en ook het Projectenbureau Drenthe is betrokken. De aanleg wordt verzorgd door de Grontmij. Ook bedrijven als Eva-Optic in Zwartsluis, de Stenden Hogeschool in Emmen, Greenpac in Emmen en Naftex in het Duitse Wiesmoor zijn betrokken.

Als de proef een succes wordt denken de initiatiefnemers dat een fabriek om de duurzame platen te vervaardigen op termijn 75 mensen werk kan opleveren. Het staat al vast dat die fabriek in Emmen zal komen te staan.

Proef
De proef met het eco-dynamische fietspad gaat enkele jaren duren, maar de eerste bevindingen worden dit najaar al verwacht. Het Nederlands-Duitse Interreg-fonds steekt 600.000 euro in het project. Het internationale samenwerkingsprogramma richt zich met name op vergroting van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio.

Nieuws

menu