Jan Jaap Lanting is de eerste kinderburgemeester van Borger-Odoorn. Hem maak je niets wijs. ‘Van gepeste nieuweling tot geliefde klasse-aanvoerder’

Een langgekoesterde wens van burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn is eindelijk in vervulling. Vanaf vandaag heeft hij een jonge evenknie in de persoon van Jan Jaap Lanting (11) uit Valthe.

Jan Jaap Lanting is 'gigablij'.

Jan Jaap Lanting is 'gigablij'. Foto: Jan Anninga

De ‘burgerjongen’ Lanting doet qua allure niet onder voor de ‘burgervader’ Seton. Met branie en souplesse charmeert hij zich door ceremonie, interviews en de aandacht van alle kanten, op het schoolplein van obs De Weiert in Odoorn.

Niets wijsmaken

Het moest een verrassing zijn, maar de scherpe Lanting tuurt al tijdens het speelkwartier naar de parkeerplaats waar burgemeester, fotografen en zijn ouders zich proberen te verschansen. ,,Die kun je echt niets wijsmaken hoor’’, lacht een trotse moeder Janet Lanting.

Burgemeester Jan Seton moet zijn best doen niet een beetje jaloers te worden als hij de zilveren ambtsketen omhangt bij de nieuwbakken kinderburgemeester. Ze dragen een bijna identieke penning, maar de opbergdoos van Lanting is vele malen mooier dan het praktische omhulsel van Seton. Bovendien is de ketting van Lanting wel van echt zilver.

Locoburgemeester

Prima symboliek, stelt Seton. Want in alles wil hij uitstralen dat het een serieuze zaak is. Niet alleen in pracht en praal moet de functie van kinderburgemeester cachet krijgen, hij verwacht ook echte invloed van de kinderen op het gemeentebeleid.

Lanting staat er bij die belangrijke klus in Borger-Odoorn niet alleen voor. Ook de eerste locoburgemeester Jasmijn Veerbeek uit Valthermond werd vandaag geïnstalleerd. Samen geven ze leiding aan een kinderraad met nog eens tien groep 8’ers van verschillende basisscholen. In de raadzaal in Exloo praten ze straks over bijvoorbeeld sport, spel, verkeer en corona. Seton is er dan bij en belooft vooral te luisteren.

Fortnite

Dat Lanting als winnaar uit de stemronde onder scholieren kwam is volgens klasgenoten, zijn ouders en schooldirecteur Martine Stulp (‘hij is een echte klasse-aanvoerder’) niet verrassend. Hij combineerde in zijn ‘campagne’ een inhoudelijk verhaal over afval scheiden en veilig spelen met een gelikte pr-strategie. ,,Ik ben wel handig op de computer dus heb ik er een muziekje van het online computerspel Fortnite ondergezet. Dat heeft vast wel geholpen’’, denkt Lanting.

Hij is naar eigen zeggen ‘gigablij’ met zijn ‘baantje’ voor de komende maanden. Dankzij corona kan hij geen vol schooljaar de titel dragen. Dus wil hij snel aan de slag, bijvoorbeeld met het onderwerp pesten. ,,Toen ik hier net op school kwam werd ik eerst geplaagd en gepest omdat ik anders was en deed. Dat is geen lekker gevoel. Nu is dat totaal anders. Het is echt mooi dat andere kinderen mij nu zo vertrouwen. Dat gun ik ieder kind.’’

Geen speelgoed

Kunstenaar Karin Lesuis uit Exloo kreeg de opdracht om de ambtsketen voor de kinderburgemeester te maken. ,,Dat wilde ik alleen maar doen als ik het serieus mocht aanpakken. Geen speelgoed, een kralenketting ofzo.’’ Dat vonden ze bij de gemeente ook, dus kreeg Lesuis de vrije hand. Ze koos voor zilveren schakels van poppetjes en een penning met wapen en inscriptie. ,,Dit was een hele leuke klus. Ik hoop dat het de verschillende kinderburgemeesters goed staat. Ik ben er trots op.’’

Jan Jaap Lanting is in ieder geval erg te spreken over het eremetaal. Hij baalt dan ook als aan het einde van de plichtplegingen burgemeester Seton de versierselen weer meeneemt naar het gemeentehuis. ,,Ik had wel verwacht dat ik hem mee naar huis mocht, maar bij officiële momenten krijg ik het weer om. Daar heb ik nu al veel zin in.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu