Dubbel gouden en bronzen Sifan Hassan kwam als vluchteling aan in Schipborg: 'Ze huilde heel veel en wilde maar één ding: lopen, lopen, lopen'

Jessy Stevens uit Schoonebeek was de eerste mentor van de minderjarige vluchteling Sifan Hassan uit Ethiopië. Ze ving haar op in Schipborg. ,,Ze huilde heel veel en wilde maar één ding: lopen, lopen, lopen.” En nu wint ze twee keer goud en brons op de Olympische Spelen.

Jessy Stevens ziet thuis in Schoonebeek haar vroegere pupil Sifan Hassan brons winnen in de finale van de 1500 meter op de Olympische Spelen.

Jessy Stevens ziet thuis in Schoonebeek haar vroegere pupil Sifan Hassan brons winnen in de finale van de 1500 meter op de Olympische Spelen. Foto: Jan Anninga

Ze ziet haar in 2008 nog binnenkomen in de opvang voor minderjarige asielzoekers van de Jade Zorggroep in Schipborg. Sifan Hassan was 15 jaar oud, althans officieel, want haar echte geboortedatum is niet bekend en daarom wordt 1 januari 1993 aangehouden. ,,De politie bracht Sifan ‘s avonds van Schiphol naar ons opvanghuis, een huurwoning voor jonge, gevluchte meisjes. Ze had een plastic tasje met een paar persoonlijke bezittingen bij zich en een bakje chocoladekoekjes van een euro. Ze was doodop.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's