Eerste patiënten naar Coevorder corona-afdeling; ziekenhuis breidt capaciteit uit naar 29 bedden

De locatie in Coevorden. Archieffoto: kees van de veen

De eerste coronapatiënten zijn deze week opgenomen op de speciale corona-afdeling in zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden. In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg is de capaciteit voor opname van coronapatiënten uitgebreid van 11 naar 29 plekken.

Saxenburgh Groep, met behalve de regio Coevorden vooral het Vechtdal als werkterrein, ziet het aantal ziekenhuis- en ic-opnames in de regio de laatste dagen sterk toenemen. Daarom wordt in ziekenhuizen de capaciteit maximaal opgeschaald en krijgen enkele ouderenzorglocaties speciale afdelingen voor de opvang van besmette ouderen.

Aleida Kramer

In Coevorden gaat het om de voormalige geriatische revalidatieafdeling van Aleida Kramer. Het betreft een gesloten afdeling met een eigen ingang en een capaciteit van elf bedden. Mensen kunnen niet in- en uit lopen. Contact met bewoners van het zorgcentrum is daarmee volgens Saxenburgh uitgesloten.

Stervensfase

Besmette ouderen die worden opgenomen kampen met lichamelijke klachten, maar wonen nog thuis. Ze zijn te ziek om daar te blijven, maar niet ziek genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Ook coronapatiënten die zijn ontslagen uit het ziekenhuis kunnen in Coevorden worden geplaatst. De afdeling is tevens ingericht voor de begeleiding van besmette ouderen in de stervensfase.

Bestuursvoorzitter Wouter van der Kam: ,,Wij verwachten met de afdeling de eerstelijns zorg, dus de huisartsen en de thuiszorg, te kunnen ontlasten.’’ Er komen elders ook zulke afdelingen, maar vooralsnog niet in Coevorden.

Momentopname

In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis worden coronapatiënten opgenomen die in eerste instantie niet zeer intensieve zorg nodig hebben. Op de ic zijn enkele plekken beschikbaar voor patiënten met hoog-complexe zorg. ,,Wij hebben op dit moment nog voldoende plekken, maar wij zien wel een toenemend aantal opnames van coronapatiënten. Het is en blijft een momentopname, de situatie kan elk uur weer anders zijn. Wij monitoren dan ook constant en passen ons continu aan de situatie aan’’, zegt Van der Kam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu