Eerste snelle internet in Westerveld

Snel internet is binnen handbereik voor de de eerste 520 adressen in de gemeente Westerveld. Tussen Lhee en Wapserveen kan de schop snel de grond in.

In de gemeente Westerveld heeft nog bijna niemand snel internet. In het buitengebied is de verbinding hier en daar zelfs uitgesproken traag: het komt voor dat wanneer iemand telefoon krijgt het tv-signaal wegvalt. Stichting Westerveld op Glas probeert al drie jaar een begin te maken met een glasvezelnetwerk. Zo ver is het nu, bevestigt stichtingsvoorzitter Frank Geukers: op de denkbeeldige lijn Lhee-Wapserveen is de vereiste 70 procent van de huishoudens, goed voor 520 aansluitingen, bereid een abonnement te nemen.

Veel geld nodig

Geukers is in zijn nopjes, maar waakt voor al te boude uitspraken: ,,Ik heb anderhalf jaar geleden ook al eens geroepen dat elk moment de schop de grond in kon. Er is nu goed nieuws te melden, maar de stichting is er bewust nog niet zelf mee naar buiten getreden. We zijn nog druk bezig de financiering rond te krijgen. Daar hangt het moment vanaf waarop het eerste stuk glasvezelkabel de grond in kan.” Er is veel geld nodig. ,,Er moet in deze eerste fase meteen al 60 kilometer glasvezelkabel de grond in, dus ga maar na.”

Geukers en consorten zijn in gesprek met de provincie, die 67 miljoen euro op de plank heeft liggen om uit te lenen voor Drentse glasvezelinitiatieven. ,,Naar verwachting zal de provincie op haar beurt de gemeente Westerveld ook om een bijdrage vragen.” De stichting overlegt daarnaast met banken en met het netwerkbedrijf van Rendo in Meppel. Geukers: ,,Rendo is bekend met abonnementenadministratie. Daar kunnen wij ook iets aan hebben.”

Wit gebied

Maar als het aan de stichtingsvoorzitter ligt, begint al voor de jaarwisseling de aanleg van het glasvezelnetwerk in Westerveld. Daarmee worden de inwoners van Lhee, Lheebroek, Stroovledder, Dwingeloo-Westeinde, Wittelte en Wapserveen de eersten in de gemeente met snel internet. ,,Dit is nu een absoluut wit gebied”, legt Geukers uit. Met andere woorden: als er ergens in de gemeente behoefte is aan sneller internet, dan is het wel hier.

Eerder deelde de stichting het grondgebied van Westerveld op in tientallen ‘eilandjes’. Lhee-Wapserveen, het eerste eilandje in de rij, wordt aangesloten op glasvezel in buurgemeente Midden-Drenthe. Volgende ‘eilandjes’ in Westerveld worden simpelweg verbonden met het eerste. Geukers denkt dat Eemster en Geeuwenbrug als eerstvolgende kernen aan de beurt zijn.

Nieuws

menu