Eerste units voor azc Assen geplaatst

De eerste containers voor het azc in Assen staan op hun plaats. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

De eerste units voor het tijdelijke asielzoekerscentrum (azc) in Assen staan op hun plaats. Een hoogwerker takelde de containers dinsdag op hun plek.

De eerste units voor het tijdelijke asielzoekerscentrum (azc) in Assen staan op hun plaats. Een hoogwerker takelde de containers dinsdag op hun plek.

In totaal komen er 120 units te staan tussen het oude en huidige NAM-kantoor aan de Schepersmaat. Daarin komen vanaf half maart maximaal 475 asielzoekers te wonen, zowel alleenstaanden als gezinnen.

NAM-kantoor
Het tijdelijke azc is een voorloper van het permanente asielzoekerscentrum in Assen dat in het oude NAM-kantoor komt. Het leegstaande pand wordt momenteel ontdaan van asbest en daarna gestript en verbouwd om duizend vluchtelingen in op te vangen.

De verbouwing duurt enkele maanden en naar verwachting kunnen de eerste asielzoekers hier in het najaar worden gehuisvest. Dan wordt het tijdelijke azc weer gesloten en verdwijnen de containers.

Het permanente azc blijft minimaal vijf jaar en maximaal tien jaar. De eigenaren van het gebouw, drie vastgoedondernemers uit Friesland, hebben daarvoor een contract ondertekend met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Basisschool
Op het terrein aan de Schepersmaat komt ook een school voor basisonderwijs aan kinderen van asielzoekers. Oudere kinderen krijgen voortgezet onderwijs in de voormalige basisschool Driemaster in de wijk Pittelo. Deze school wordt de komende opgeknapt en in mei moet er les gegeven worden. In de Driemaster kunnen in de toekomst ook leerlingen van het toekomstige azc in Gieten les krijgen.

Woensdag van 17 tot 20 uur is er voor omwonenden van de Driemaster een inloopbijeenkomst in de school. Wie vrijwilligerswerk wil doen kan zich melden. Op 19 maart is er open huis op het tijdelijke azc aan de Schepersmaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu