Eerste vlucht op stroom vanaf Eelde (+video)

Vliegen kan ook op elektriciteit. Maar dan moeten er op de luchthavens nog wel laadpalen en dergelijke komen voor elektrische vliegtuigen.

Een koel flesje water van een vriendelijke luchthavenmedewerker brengt Nejc Faganelj op deze toch al warme maandag weer een beetje tot bedaren. De Sloveense testpiloot is aangebrand door de vertraging die hij oploopt met de allereerste elektrische vlucht vanuit Groningen Airport Eelde.

Friese hoogwaardigheidsbekleders

,,Ik had al halverwege Leeuwarden moeten zijn’’, moppert de vliegenier. Daar staat momenteel minister Cora van Nieuwenhuizen met een hele stoet Friese hoogwaardigheidsbekleders klaar voor de aftrap van het project Elfwegentocht en een platform voor de duurzame luchtvaart.

De bedoeling is dat twee elektrische vliegtuigen, drie elektrische auto’s en een auto op waterstof tegelijk in Leeuwarden arriveren, om te laten zien dat vervoer op basis van fossiele brandstoffen nu toch echt op zijn laatste benen loopt.

Toestel vol camera’s

De 30-jarige Faganelj kijkt de hele middag alsof hij nooit anders heeft gedaan dan elektrisch vliegen. Geroutineerd kijkt hij nog even zijn instrumenten na en stelt tevreden vast dat de accu nu voor 97 procent is opgeladen. Zoon en vader Niels en Focco Dam hangen het toestel vol met camera’s en leggen Faganelj nog even uit op welk knopje hij moet drukken om mooie opnamen van zijn vlucht te maken. Beiden doen namelijk de public relations voor de Elfwegentocht.

Gehaast stappen de Dams in een auto om naar Leeuwarden te gaan, want ze willen daar zijn wanneer Faganelj daar in zijn Pipistel landt. De piloot zelf trekt het 350 kilo zware toestelletje aan de propellor naar buiten. Hij neemt plaats in de cockpit, pakt zijn iPad om de route te bepalen en zet de koptelefoon op.

Vluchtplan

Dan gaat hij bellen met zijn mobiele telefoon en loopt een eind weg, de bosjes in. Wanneer hij terugkomt, is het gemopper niet van de lucht. ,,Vijftig keer heb ik gevraagd of een vluchtplan nodig is... Nee, dat was niet het geval. Nu blijkt het ineens wél te moeten.’’

Enfin, het flesje water doet wonderen. Faganelj neemt zijn laconieke houding weer aan en na een kwartiertje komt het verlossende telefoontje. Een hoog zoemend geluid stijgt op wanneer hij de elektrische motor start. Hij taxiet naar de startbaan en binnen een mum van tijd hangt hij in de lucht.,

Zo is er wel meer geïmproviseerd deze maandag. Leuk zo’n elektrisch vliegtuig, maar een snellader en de overige infrastructuur voor het opladen was direct niet voorhanden. Gelukkig kon dit in een hangar snel geregeld worden.

Tandenborstel

De Pipistrel is een heel klein vliegtuigje. Met passagiers er in mag het toestel maximaal 580 kilo wegen. Er kunnen twee mensen in zitten, maar dan is de maximale vliegtijd alweer een stuk lager. Je kunt er nog net je tandenborstel in meenemen.

Het zal Faganelj allemaal worst wezen. ,,Ik vlieg liever op zijn klein toestel dan in een groot verkeersvliegtuig. Daar bedien je vooral een computer.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu