Vandaag in de horecarubriek: Eetcafé Groothuis in Emmen zoekt zelf de klanten op met caravan Groothuisje

Jan van Es van eetcafé Groothuis in Emmen catert op locatie met zijn caravan Groothuisje. Foto: Boudewijn Benting

Cafés, restaurants en hotels brengen leven in de brouwerij. Maar het is doods in de horeca. In een korte serie belichten wij de situatie. Vandaag: eetcafé Groothuis in Emmen.

Een in 2016 overleden, Amsterdamse amateurfilosoof zei het al: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. En zo heeft zelfs de coronacrisis zowaar ook een zonnige kant. De zwaar getroffen horeca komt opeens met de ene na de andere creatieve vondst voor de dag om deze donkere tijd te overleven, of in ieder geval aan de gang te blijven.

Jan van Es van eetcafé Groothuis in Emmen richtte dit voorjaar, tijdens de eerste lockdown, achter het pand aan de Stationsstraat al een alternatief, overdekt terras in. ,,Daar hebben we met name deze zomer erg veel plezier van gehad.”

Een idee van mevrouw Van Es

Inmiddels niet meer natuurlijk. Knarsetandend heeft de horeca de deur andermaal in het slot moeten gooien. Bij Groothuis kunnen in het weekend nog maaltijden worden afgehaald en that’s it .

De heer Van Es wist het even niet meer. Gelukkig is er ook een mevrouw Van Es. ,,Het is haar idee.” De afgelopen weken bouwden de Van Essen een caravan om tot, ja tot wat precies eigenlijk? ,,We gaan ermee naar bedrijven en organisaties die iets te vieren hebben. Catering op locatie, zeg maar. We hebben de caravan pas al uitgeprobeerd bij het nieuwe Esdal College aan de Oosterstraat.”

Druppel op een gloeiende plaat

Ze mochten klussen bij Quick reclame, aan de weg naar Klazienaveen. Tuurlijk wilde het bedrijf meteen wel logo’s plaatsen. Vanuit de caravan, Groothuisje gedoopt, worden hapjes en drankjes geserveerd. Coronaproof allemaal, uiteraard. ,,We zijn er ook om voor een beetje sfeer te zorgen. Heel leuk om te doen. Er mag niet zo veel meer nu. Nee, we gaan met de caravan niet Emmen door om eten te bezorgen. We staan er ook niet mee aan de kant van de weg. Dan heb je meteen weer een ventvergunning nodig.”

Denk niet dat eetcafé Groothuis met deze caravan fluitend door de coronacrisis fietst. Jan van Es: ,,Het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar wel heel leuk om te doen. We worden allemaal gedwongen creatief te zijn. We krijgen erg enthousiaste reacties. Er zijn winkels in Emmen die de caravan wel een keer bij de deur willen. Als een soort uithangbord, gewoon voor wat reuring.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu