Alie Runhaar-Heersmink uit Coevorden is op haar honderdste nog goed in het vertellen van komische verhaaltjes

Zie Alie Runhaar-Heersmink eens genieten van alle aandacht. Met pretoogjes vertelt ze burgemeester Bert Bouwmeester over haar leven. Honderd jaar is de Coevordense dinsdag geworden.

De Coevordense Alie Runhaar-Heersmink is in opperbeste stemming op haar honderdste verjaardag.

De Coevordense Alie Runhaar-Heersmink is in opperbeste stemming op haar honderdste verjaardag. Foto Boudewijn Benting

Eigenlijk al haar hele leven staat Alie Runhaar graag in de schijnwerpers. Op jonge leeftijd, bij het spelen op haar ukelele. Maar ook klom ze altijd gretig het podium op voor het houden van voordrachten. Of het vertellen van verhaaltjes. Komische stukjes vooral, want dáár was ze goed in. Is ze goed in!

Boze boerderijhonden

De eeuwelinge werd geboren in Schoonebeek. Haar vader was daar bakker. Steevast bracht ze als jong meisje op de fiets op zaterdag de broden rond. Tot aan Vlieghuis toe zelfs. Leuk? Och, wat te denken van al die boze boerderijhonden? En de slechte weg?

Haar man leerde ze op een heel bijzondere manier kennen. Die had zich als vrijwilliger aangemeld om naar Nederlands-Indië te gaan, om daar te strijden voor het behoud van het huidige Indonesië. Om het moraal hoog te houden was aan Nederlandse meisjes gevraagd met Indië-gangers te corresponderen.


Met wildvreemde in huwelijksbootje?

Bij terugkomst trouwde Alie zonder aarzelen met haar penvriend. Zonder zich ook maar iets aan te trekken van anderen, die haar vroegen hoe ze toch met een wildvreemde in het huwelijksbootje kon stappen. Maar wie vier jaar met elkaar schrijft, weet wel dat het goed zit.

,,En dat was ook zo’’, zegt dochter Marianne Runhaar. ,,Ze hebben een heel gelukkig huwelijk gehad, met in totaal vier kinderen. Wat vader altijd zei is dat ze in Indië niks te zoeken hadden. Het was vechten voor een verloren zaak.’’

Ook hij was bakker, geboren in Radewijk (ten oosten van Hardenberg). Ze begonnen een bakkerszaak in Veendam, maar konden daar maar moeilijk aarden. Terug in Drenthe ging hij in Coevorden op de fabriek aan de slag. Alie zorgde ondertussen voor de kinderen. En als er wat tijd over was, dan sloeg ze aan het schilderen en handwerken. ,,Moeder is altijd is heel creatief geweest.’’

Corona dwarsboomt groot feest

Zaterdag had het groot feest moeten zijn in zorgcentrum De Voorde, waar ze woont. Maar ja, corona gooit ook hier roet in het eten. Maar als die zestig mensen die op de receptie zouden komen nu eens de komende maanden stuk voor stuk hun gezicht laten zien? Wat een feest is dat! Nog veel beter dan die ene grote bijeenkomst, waar je als feestvarken eigenlijk helemaal niemand goed krijgt te spreken.

Van een nood een deugd maken, daar is Alie nog steeds goed in. Een flinke slag humor er door en dan kan het niet meer fout gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu