Eexterzandvoort over op glasvezel

Foto: Archief DvhN

De dorpen Eexterzandvoort en Gieterzandvoort gaan qua internetsnelheid in april van slak naar haas. Dan beleven 67 huishoudens een primeur voor Drenthe.

Het wordt het eerste glasvezelnetwerk in Drenthe naar Zweeds model, een zogenoemd open net. Alle aanbieders van internet kunnen onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van het glasvezelnet, dat eigendom is van de gebruikers zelf. Maandag gaat de schop in de grond. Alleen Roderwolde was in Drenthe net even sneller met de aanleg.

Het initiatief in de twee dorpen is van de coöperatie ECO Oostermoer. Die werkt van klein naar groot. Omdat 85 procent van Eexterzandvoort en Gieterzandvoort meedoet kan de aanleg daar al uit. De provincie heeft twee ton geleend en de inwoners leggen zo'n 45.000 euro in. De bedoeling is dat netwerk dan als een olievlek uit te rollen naar andere plattelandsgebieden in het Oostermoergebied. Contacten daarvoor zijn al gelegd, ook met andere initiatiefnemers in het gebied van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo.

Het netwerk wordt als een olievlek uitgerold naar andere gebieden

Het doel is zo snel mogelijk een aaneensluitend gebied te vinden waar minimaal 65 procent van de aangesloten adressen interesse hebben, zodat ook daar nog in 2016 een start kan worden gemaakt met de aanleg.

Het plan is opgevat om in Eexterzandvoort een digitaal café op te zetten om iedereen te laten proeven van wat er allemaal met zo'n snel netwerk mogelijk is. Daarvoor is subsidie aangevraagd bij de gemeente.

Elders in de provincie wordt hard gewerkt aan tientallen glasvezelinitiatieven. Gisteren werd bekend dat de coöperatie Noordenveld Zuidwest het minimum aantal breedband-aansluitingen op een haar na heeft gehaald. Voorzitter Alie Hut: ,,Aan de zuidkant zitten we goed. In Westervelde, Zuidvelde, Huis ter Heide en Peest zitten we op 70 procent. In Een en Een-West halen we de 60 procent net niet.”

In het gebied rond Norg moet de coöperatie 650 van de 900 woningen en bedrijven mee zien te krijgen voor het glasvezelproject.

De dorpen Eexterzandvoort en Gieterzandvoort gaan qua internetsnelheid in april van slak naar haas. Dan beleven 67 huishoudens een primeur voor Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu