Egbert van Dijk nieuwe wethouder in De Wolden

Egbert van Dijk Eigen foto

De 50-jarige Egbert van Dijk uit Ruinen moet Jan van ‘t Zand opvolgen als wethouder van Gemeentebelangen in gemeente De Wolden.

Deze partij heeft Van Dijk voorgedragen als kandidaat voor het wethouderschap. Die functie kwam vrij doordat Jan van ‘t Zand onlangs zijn vertrek aankondigde. Hij gaat op 1 januari met pensioen, na een politieke loopbaan van 38 jaar.

Egbert van Dijk is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij woont sinds een aantal jaren in Ruinen en is inmiddels negen maanden lid van Gemeentebelangen.

Hij heeft al ervaring als wethouder in de gemeente Meppel. Daar vervulde hij die functie van april 2006 tot mei 2020. In zijn werkzame leven bekleedde Van Dijk diverse management- en directiefuncties.

Bestuur en fractie van Gemeentebelangen wilden na overleg met de andere wethouder van deze partij, Gerrie Hempen, snel op zoek naar een kandidaat die de vrijkomende plaats in het college kon innemen.

,,Daar moet je niet te lang mee wachten’’, zegt fractievoorzitter Petra Haanstra. Voor De Wolden is het deze raadsperiode al de derde keer dat een wethouder voortijdig vertrekt.

Jan ten Kate, ook Gemeentebelangen, vertrok in het najaar van 2018 naar de gemeente Hardenberg waar hij wethouder werd. Vlak voor de zomer van 2019 volgde VVD-wethouder Mirjam Pauwels zijn voorbeeld. Zij werd wethouder in Assen.

Volgens fractievoorzitter Haanstra is bewust buiten de eigen fractie van acht leden naar een opvolger van Van ‘t Zand gezocht, om een interne stoelendans te voorkomen.

,,Het is goed dat onze fractie op volle sterkte blijft’’, meent ze. ,,Er liggen een aantal stevige dossiers, waar we de komende tijd mee aan de slag moeten. En de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 komen al snel dichterbij.’’

Het is nog niet duidelijk wanneer de installatie van Van Dijk is. ,,Het streven is zo snel als mogelijk, maar we moeten de procedure ook goed doorlopen’’, besluit Haanstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu