Egbert van Dijk wordt nieuwe wethouder in De Wolden

Egbert van Dijk wordt de nieuwe wethouder van De Wolden. Foto: persfoto

Egbert van Dijk uit Ruinen wordt per 1 januari de opvolger van Jan van ’t Zand als wethouder in De Wolden. Van Dijk sloot zich dit voorjaar aan bij Gemeentebelangen en is voormalig wethouder in Meppel namens de fractie van Sterk Meppel. Gemeentebelangen heeft hiermee in recordtempo voor ervaring gekozen. Van Dijk was van 2006 tot 2010 wethouder in Meppel.

Met de keuze voort de 50-jarige Egbert van Dijk als opvolger van wethouder Jan van ’t Zand hebben bestuur en fractie van Gemeentebelangen nadrukkelijk voor ervaring gekozen. Niet alleen was Van Dijk al vier jaar wethouder in de gemeente Meppel, ook bekleedde hij vele leidinggevende functies in het bedrijfsleven.

„Ik pak graag klussen op en kreeg altijd wel opdrachten mee”, zegt Van Dijk daarover. Het ging dan vaak om reorganisaties of vernieuwingen binnen bedrijven. Wie zijn staat van dienst bekijkt, ziet dat de inwoner van Ruinen doorgaans tussen de anderhalf en drie jaar bij een bedrijf in dienst was. „Noem me maar een soort crisismanager, maar ik was nooit van het uurtje-factuurtje, altijd gewoon in loondienst.”

Binnen een week is opvolger bekend

Vorige week maakte Jan van ’t Zand bekend dat hij per 1 januari met pensioen gaat, binnen een week heeft Gemeentebelangen de opvolger al klaar staan.

Egbert van Dijk woonde 25 jaar in Meppel, maar verhuisde in 2017 met zijn gezin naar Ruinen. „Begin dit jaar wist ik dat ik zou stoppen bij mijn laatste werkgever, bij de Verenigde Eigen Vervoerders in Emmen was de fusie rond. Ik heb mijn leven lang gewerkt en besloot het even rustiger aan te doen. Ik heb me gemeld bij Gemeentebelangen, ik ben namelijk altijd al politiek geëngageerd, en heb aangegeven dat ze me kunnen gebruiken.” Van Dijk kwam al snel in de commissie die zich met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bezighoudt. „Ja en toen kwam het bericht dat Jan zou vertrekken.”

Snel gehandeld

Bestuur en fractie van GB handelden snel. „Mede in overleg met onze andere wethouder, Gerrie Hempen, zijn wij tot de conclusie gekomen dat er een kandidaat gezocht moest worden die zo spoedig mogelijk de vrijkomende plaats in het college kan gaan innemen. Gezien de zwaarte van portefeuille, ging de voorkeur uit naar iemand die ervaring heeft in het openbaar bestuur en voor de laatste anderhalf jaar van deze raadsperiode snel ingewerkt kan zijn”, laat Gemeentebelangen weten. GB wilde de huidige fractie bovendien in stand houden.

Egbert van Dijk heeft veel zin in de nieuwe klus. Jan van ’t Zand heeft onder meer financiën, sport en milieu in zijn portefeuille, het kan zijn dat op details nog wat verandert. „Dat wordt binnen het college besproken. Ik krijg nu in ieder geval een berg papier op mijn bureau. Ik ga me in de dossiers verdiepen en met verschillende mensen om de tafel zitten. Ik wil 1 januari goed beslagen ten ijs komen”, belooft de nieuwe wethouder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu