Eigenaar Havelter vlindertuin: ‘Ondernemersfonds Westerveld moet in dit coronajaar de deelnemers hun bijdrage terugbetalen!’

Erik Hendriks in zijn vlindertuin. Foto: Theo Haerkens

Het Ondernemersfonds Westerveld moet de deelnemers hun bijdrage voor dit jaar terugbetalen! Die oproep doet Erik Hendriks, eigenaar van Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte.

Het Ondernemersfonds is een paar jaar terug opgericht om via gerichte investeringen ‘het economisch klimaat in Westerveld te stimuleren’. Alle eigenaren van zakelijk onroerend goed in de gemeente dragen automatisch bij aan het fonds door middel van een opslag op hun onroerendezaakbelasting (ozb).

‘Tonnen die nu niet worden uitgegeven’

Het Ondernemersfonds steekt onder meer geld in allerlei activiteiten en de promotie ervan. Maar als gevolg van de coronacrisis gaat dit jaar nauwelijks iets door, stelt Hendriks. ,,Er moeten tonnen in het fonds zitten die nu niet worden uitgegeven. Dit terwijl veel ondernemers, zeker in de horeca en de recreatiesector, grote moeite hebben deze moeilijke tijd door te komen.”

Stort daarom de voor dit jaar betaalde bijdrage helemaal of grotendeels terug, is zijn oproep aan het bestuur van het Ondernemersfonds Westerveld.

Eigenaren van niet-woningen in Westerveld dragen jaarlijks 70 euro bij per 100.000 euro dat hun pand(en) waard zijn voor de lokale heffingen, de zogenoemde woz-waarde. Ook deze opslag wordt geïnd door de gemeente, die het geld doorstort naar het Ondernemersfonds. Dit heeft een bestuur, dat lokale ondernemers telt maar ook vertegenwoordigers van de diverse Westerveldse kernen.

Grootste kernen krijgen elk 15 mille

Het bestuur besluit hoe de bijdragen precies worden besteed. Er is jaarlijks 125.000 euro beschikbaar om ‘gemeentebrede’ initiatieven te ondersteunen. Daarnaast krijgen de kernen in de gemeente budget om uit te geven. De vier grootste kernen – Dwingeloo, Diever, Havelte en Vledder – ontvangen het meest: 15.000 euro per jaar.

Sinds 2017 betaalde het Ondernemersfonds mee aan onder meer de Ondernemersfair, de wielerronde van Drenthe, Bourgondisch Westerveld en de Sluisdagen Dieverbrug. Ook werd geld gestoken in bijvoorbeeld sfeerverlichting, het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord en recentelijk het Timmerdorp Dwingeloo.

‘Van niemand nog iets vernomen’

In april, tijdens de ‘intelligente lockdown’, suggereerde Hendriks ook al eens om de inhoudingen voor het Ondernemersfonds eenmalig terug te betalen. ,,Ik heb toen het fonds gemaild en cc’s gestuurd aan de wethouders en alle raadsleden. Het fonds zelf vond het ‘erg moeilijk’ om uit te voeren. Veel raadsleden schreven terug dat ze het een goed idee vonden. Van niemand heb ik daarna nog iets vernomen.”

In een reactie bevestigt voorzitter Ronald Visser van Ondernemersfonds Westerveld dat door corona een flink aantal activiteiten van de kalender is gevallen die anders financiële steun hadden gekregen. ,,Als bestuur hebben we ons de vraag gesteld: maar wat kunnen we dit jaar wél doen? Dat is soms best zoeken geweest. Er is veel tijd en energie in gaan zitten. We hebben bijvoorbeeld besloten geld te steken in het nieuwe online platform Uit Westerveld .”

‘Middenstander kan niet Bol.com spelen’

Het platform, legt hij uit, is bedoeld om kleinere ondernemers samen een kans te bieden hun aanbod beter uit te venten op internet. ,,Een individuele middenstander kan niet Bol.com gaan spelen, dat is onbetaalbaar. Samen heb je meer mogelijkheden. Het platform vonden wij een goed voorbeeld van initiatieven die we nu wél kunnen ondersteunen. Juíst nu.”

Uit Westerveld is vóór de feestdagen online, aldus Visser. Een campagne om er bekendheid aan te geven, staat in de startblokken.

Het Ondernemersfonds Westerveld investeerde in dit coronajaar verder onder meer in tablets voor de vier grote verzorgingshuizen in de gemeente, toeristische themakaarten van Westerveld en een training voor personeel en vrijwilligers van de kantoren van TIP (Tourist Info Punt).

Geld naar (afgelaste) Ronde van Drenthe

Er ging ook geld naar de organisatoren van de Ronde van Drenthe, ook al moest de wielerwedstrijd te elfder ure worden afgelast. Visser: ,,Zij hebben in de voorbereiding wel kosten gemaakt hè. Laat je hen daar alleen voor opdraaien, dan riskeer je dat zo’n groot evenement ook komende jaren misschien niet doorgaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu