Eigenaar Vlinderparadijs in Havelte hoeft coronaboete (voorlopig) niet te betalen. ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ gaat door

Eigenaar Erik Hendriks vecht bij de voorzieningenrechter een coronaboete van 10.000 euro aan. Foto: archief NDC/Theo Haerkens

Erik Hendriks, eigenaar van Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte, hoeft de coronaboete van 10.000 euro voorlopig niet te betalen. De rechter vindt dat Veiligheidsregio Drenthe (VRD) het bezwaar dat Hendriks heeft ingediend tegen de boete moet beoordelen.

Hendriks kreeg de boete op 24 november opgelegd voor het organiseren van de ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’. VRD ziet dit als een evenement en dat is in strijd met de coronamaatregelen. Nu de boete (voorlopig) niet hoeft te worden betaald, kan de kerstmarkt op de tafels gewoon doorgaan, reageert Hendriks enthousiast.

Bezwaar tegen boete

De partijen stonden dinsdag voor de rechter. Hendriks maakte bezwaar tegen de opgelegde boete. Controleurs van VRD stapten op 5 en 15 november het bedrijf van Hendriks binnen en zagen kerstspullen op een tafel liggen. Hendriks kreeg eerst een waarschuwing om vooral geen kerstmarkt te houden.

Veiligheidsregio Drenthe (VRD) ziet deze kerstmarkt als een los onderdeel binnen het bedrijf van Hendriks en dit past niet binnen de reguliere bedrijfsvoering. ,,Het is puur voor vermaak. Het is een evenement,'' zei een woordvoerster van de VRD dinsdag op zitting. Dit zorgt voor aanloop binnen het bedrijf en voor meer kans op coronabesmettingen.

Giftshop

Het zou voor Papiliorama dit jaar de tweede keer zijn dat de kerstmarkt op deze manier zou worden gehouden. Volgens Hendriks past dit binnen de giftshop van het bedrijf en is hier geen sprake van een atypisch bedrijfsonderdeel. „Er worden kerstspullen verkocht, zoals alles in de giftshop wordt verkocht”, zei hij tegen de rechter.

De opgelegde boete diende voor 31 december te worden betaald. Dit hoeft nu niet. VRD moet eerst beoordelen of Hendriks een punt heeft. Zolang er geen beslissing is genomen, gaat alles gewoon door zoals gepland, zegt Hendriks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu