Eigenaar spreekt zich uit na coronaboete in Meppel: 'Ik wil café De Kansel graag voortzetten, maar het gaat pittig worden'

Het berust op een misverstand, zegt Kansel-eigenaar Maarten van Oosten over de coronaboete van 10.000 euro die hij vorige week ontving van de Veiligheidsregio. „Die tik op de vingers van eind juli, was meer dan terecht. Maar nu ben ik bang dat onze hand er wordt afgehakt om een punt te maken.”

Verdriet. Boosheid. Onbegrip. Het ebt langzaam weg bij Van Oosten. Twee buitengewone opsporingsambtenaren leverden afgelopen donderdag een aangetekende brief af, waarin de uitbater te kennen werd gegeven dat de eerder opgelegde dwangsom verbeurd werd verklaard. 10.000 euro, schoon aan de haak. De eerste coronaboete in Drenthe. Eerst wilde hij niet reageren in de media, een week later doet hij zijn verhaal.

„De eerste dagen was ik flink van slag”, zegt Van Oosten donderdagmiddag gekrenkt. „Als ik dan mijn mond had opengetrokken, was ik door de boosheid helemaal leeggelopen. Nu ben ik wat rustiger en heb ik de camerabeelden geanalyseerd van het weekend waarop de boete gebaseerd is. Daaruit trek ik de conclusie dat die niet terecht is.”

Volgens Van Oosten klopt het geschetste beeld totaal niet. Burgemeester Richard Korteland sprak over mensen die op de tafels dansten in het café. Momentopnames, verzucht de uitbater. „Er zijn inderdaad beelden dat er iemand op een tafel staat, maar er zijn ook beelden dat ik diezelfde persoon van die tafel haal. Het is maar wat je wilt zien.”

‘Tik op de vingers was terecht’

Feesten kan voorlopig niet. Van Oosten doet er naar eigen zeggen ook alles aan om dat te voorkomen. Het laatste weekend van augustus, een week voor de bewuste zaterdagavond, ontving De Kansel complimenten van de boa’s ter plaatse.

Toch telt een gewaarschuwd mens voor twee, aangezien de dwangsom van 10.000 euro al een dikke maand boven het hoofd hing van Van Oosten. „Twee keer eerder zijn we gewaarschuwd. De eerste was onverwachts, maar ik geef toe: die tweede was volkomen terecht. Het was te druk en mensen hielden geen afstand. Daarop gooiden we die avond ook meteen de boel dicht, en zijn we later in gesprek gegaan met burgemeester Korteland.”

5 september constateerden de boa’s dat de regels in De Kansel weer met voeten werden getreden. Maar Van Oosten verbaast zich over het feit dat hij gewoon open mag blijven, ondanks de boete. „De meeste zaken die dit meemaken, worden op slot gegooid. Wij mogen gewoon open blijven, omdat het zo zwaar ook weer niet was. Maar blijkbaar zijn we wel over een grens gegaan die 10.000 euro waard is. Ik vind dat veel te stevig. Nogmaals, de eerste tik op de vingers was terecht, maar nu ben ik bang dat onze hand er wordt afgehakt om een punt te maken.”

Voortbestaan Kansel gaat pittig worden

Donderdag dient hij een verzoek in bij de VRD om over de boete in gesprek te gaan. Hij hoopt dat Korteland daarbij wil aanschuiven. Want zoveel valt er niet meer aan te vechten. „Ik wil inzicht krijgen in de overwegingen van de boa’s. Wat hebben zij gezien wat ik gemist heb? We moeten dit jaar nog 40.000 euro extra omzetten om die boete te kunnen betalen. Dat gaat niet meer lukken dit jaar, helemaal niet in deze tijd. Deze kroeg bestaat 47 jaar en ik wil er het liefst nog 47 jaar aan vastplakken, maar het zal pittig gaan worden.”

De boetepot heeft Van Oosten inmiddels zo’n drieduizend euro opgeleverd. „Dat is bedoeld als steuntje in de rug. Het geeft me het gevoel dat ik hier niet alleen in sta. Daarmee wil ik niet uitstralen dat we geld inzamelen om vervolgens weer de regels aan onze laars te lappen. Ik ben geen stumper die het virus bagatelliseert, maar zo wordt wel over mij gesproken op social media. Het zal je maar gezegd worden...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Video
menu