Eigenaar van cokemanege Nijeveen op vrije voeten. Jan B. (64) blijft wel verdachte

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

De 64-jarige eigenaar van de manege in Nijeveen, waar de politie begin augustus een grote cocaïnewasserij aantrof, is op vrije voeten. Dat bevestigt zijn advocaat, Xander Sijmons.

Volgens de advocaat blijft Jan B. nog wel verdachte in de zaak, maar waren er geen onderzoeksgronden meer om hem nog langer vast te houden. Volgens het gerechtshof in Amsterdam was er ook geen gevaar voor herhaling, zegt Sijmons, dus is hij 23 september op vrije voeten gesteld. Verder wil de raadsman er niet inhoudelijk op ingaan.

Bij de inval in Nijeveen werden begin augustus dertien Columbianen, drie Nederlanders en een Turk aangehouden. Het is voor zover bekend de tweede verdachte in deze zaak die is vrijgelaten. Eerder werd een Nederlandse verdachte van begin twintig vrijgelaten.

Het strafproces 26Rockdale

De eerste regiezitting in het proces 26Rockdale, zoals het nu is genoemd, staat gepland voor 18 november in de rechtbank in Amsterdam. Hier wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar alleen de voortgang van het onderzoek besproken en besloten of de voorlopige hechtenis van de verdachten moet worden verlengd. Voor zover bekend worden de verdachten als groep berecht.

Bronnen melden aan Dagblad van het Noorden dat de politie de cocaïnewasserij op het spoor is gekomen via EnchroChat-berichten. Door het hacken van deze versleutelde berichten kon de politie meekijken in de chats van drugscriminelen. Daardoor zijn de laatste tijd veel drugslabs opgerold.

Manege gesloten, woonhuis niet

Volgens de politie ging het in Nijeveen om de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen. De geschatte productiecapaciteit lag tussen 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag, wat gelijk staat aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden). Ook deed de politie invallen in Apeldoorn en Elshout.

De manege in Nijeveen is in september voor een half jaar gesloten door Richard Korteland, burgemeester van de gemeente Meppel. Het woonhuis naast de manege valt daar niet onder en mag worden bewoond.

In een cocaïnewasserij wordt het witte poeder met chemicaliën opgelost in kleding of andere stof, om het er na een smokkel door middel van chemische processen weer uit te wassen. In Nijeveen zijn de drugs volgens de politie verwassen in steenkool. Meer over een cocaïnewasserij vind je hier.

Lees hier een uitgebreid interview met Jan B ., die voor het eerst zijn verhaal doet.

Nieuws

Meest gelezen

menu