Ze verhuurden hun schuurtje pas net en er wordt al een drugslab opgerold: 'De huur liep pas twee dagen, nu al dit gezeik'

Een foto van de inval die de politie deed in Hollandscheveld, afgelopen donderdag. Foto: Persbureau Meter.

De bewoners van de boerderij aan de Barsweg in Hollandscheveld zijn met stomheid geslagen. Een huurcontract met ‘een vrouw’ voor een achtergelegen schuurtje ging afgelopen dinsdag in. Twee dagen later worden twee mannen opgepakt voor een drugslab in opbouw. „Ik zit met duizend vragen”, zegt de eigenaresse.

Sinds tweeënhalf jaar woont het stel in Hollandscheveld, samen met drie kinderen. Ze willen niet met hun naam in de krant. Zij begon een kalverhouderij op het erf, hij werkt als vrachtwagenchauffeur. Aan de Barsweg worden naast kalveren ook geiten en schapen gehouden, op relatief kleine schaal. Het nieuwgebouwde houten schuurtje achter de boerderij moest het onderkomen worden voor het vee in de koude wintermaanden.

Tot die tijd was er volgens de twee ruimte voor andere invulling. Via via kwam de oudste zoon van het gezin in contact met een vrouw die wel oren had naar de stek in het buitengebied van Hollandscheveld. Ze handelde in kleding en wilde het schuurtje gebruiken als opslag. De zoon besloot de huur te beklinken. Ingangsdatum van het contract: dinsdag 1 september 2020.

Twee dagen later, op donderdag, staat er volgens de eigenaresse van de boerderij rond een uur of tien opeens een peloton agenten op de stoep. Samen met haar zoon, die nog lag te slapen na een nachtdienst, wordt ze gesommeerd buiten op een stoeltje plaats te nemen. De politie wist precies waar ze moest zijn.

Achter, in het schuurtje.

Speelhutje van dochter op drie meter

Daar werden vervolgens twee mannen in de boeien geslagen, in een onderzoek naar drugs. Volgens de politie gaat het om een 50-jarige man uit de gemeente Oldambt en een 66-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen. „Ik kon ze wel wat aandoen, toen ik ze voorbij zag komen samen met de agenten”, zegt de eigenaresse de volgende dag met ingehouden woede. „Al die rotzooi in mijn schuurtje. Het speelhutje van mijn dochter staat er drie meter naast. Echt vreselijk. In zekere zin ben ik blij dat de politie zo snel heeft ingegrepen. Je moet er niet aan denken dat er iets was ontploft.”

De bewoners zelf zijn niet gearresteerd. Zij worden, voor zover bekend, buiten het onderzoek gehouden en niet beschouwd als verdachten. Wie de vrouw is met wie het huurcontract is aangegaan, wil de vrouw des huizes niet zeggen. „Dat is eerst een zaak van de politie.” Een woordvoerder van de politie laat bij navraag weten dat zij nieuwe aanhoudingen in dit onderzoek niet uitsluiten.

Wie de mannen zijn die zijn aangehouden, weet de eigenaresse niet. „Ik heb ze niet een keer gezien. Géén idee! Hoe ze ook de spullen naar binnen hebben gekregen, ik weet het echt niet. Ik zit met duizend vragen en heb nul antwoorden. De huur liep net enkele dagen, nu al dit gezeik.”

‘Ik wil hier even niet meer zijn’

In het schuurtje werden onder andere afzuigingsapparatuur en een IBC (een grote container voor vloeistoffen met inhoud van duizend liter) aangetroffen. Welke drugs er vervaardigd zouden moeten worden, is nog onduidelijk volgens de politie.

De eigenaresse is angstig na de inval van het arrestatieteam. Ze verblijft voorlopig bij een familielid, bang om alleen thuis te zijn. „Je weet niet wie nog bij het huis komt kijken na zoiets. Ik wil hier even niet meer zijn.”

Een heel klein grapje kan er nog af. „We hadden ons voorgenomen veel te gaan controleren, maar de politie was ons in de eerste week al voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu