Eikenprocessierupsen komen in heel Nederland tegelijk uit: 'Nog niet eerder meegemaakt'

Een waarschuwingslint voor eikenprocessierupsen. Foto: Archief/DVHN

De Drentse eikenprocessierupsen kwamen maandag massaal uit hun eitje gekropen. Tegelijkertijd met hun soortgenoten in het zuiden van Nederland. En dat is voor het eerst, zegt onderzoeker Silvia Hellingman.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups had het een maand geleden al voorspeld: dit jaar zouden de overlastgevende rupsen op 6 april uit hun eitjes komen. En die voorspelling, op basis van ingewikkelde formules waarin onder meer temperatuur, zonuren en de ontwikkeling van de eikenbladeren wordt meegenomen, kwam precies uit.

Noord en zuid tegelijk

Dat is op zich geen verrassing, zegt eikenprocessierupsonderzoeker Silvia Hellingman uit Wapserveen. Het model is nauwkeurig en deze prestatie is al eerder neergezet. Wel heel opvallend is dat niet alleen de processierupsen in het zuiden van Nederland uit hun eitje kropen, maar ook hun soortgenoten in de noordelijke provincies.

„Als het bericht binnenkomt dat de eerste eitjes uitkomen, duurt het normaal gesproken een dag of twee voordat ook de rupsen in het noorden het levenslicht zien”, legt Hellingman uit. „Dit jaar kwamen alle eitjes tegelijkertijd uit. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

Verbazing bij onderzoekers

Hellingman werd gisteren doodgegooid met appjes. „Er heerst verbazing onder onderzoekers en telcentra. Hoe dit ineens kan, daarover moeten we de komende tijd met elkaar van gedachten wisselen.” Duidelijk lijkt wel dat klimaatverandering een rol speelt. De gemiddelde temperatuurverschillen tussen het zuiden en noorden van Nederland zijn veel minder geworden. Dat kan volgens Hellingman een logische verklaring zijn voor het tegelijkertijd uitkomen van de eitjes.

Of de overlast van de rupsen dit jaar net zo groot gaat zijn als voorgaande jaren, is moeilijk te voorspellen. Daarvoor wordt in Drenthe te weinig gemonitord en bovendien weet je nooit wat het weer gaat doen. Want vooral bij warm weer kruipen de rupsen vanuit de boomoksels naar beneden, om verkoeling te zoeken dichter bij de grond.

‘Minder contactmomenten’

Contactmomenten zullen de komende maanden in ieder geval schaarser zijn dan voorgaande jaren, denkt Hellingman. „Evenementen en sportwedstrijden zijn afgelast, dat scheelt een heleboel aanvaringen. Vorig jaar was het heel lang heel mooi weer en gaan mensen volop naar buiten. Dan krijg je veel meer meldingen binnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu