Einde aan 'soap' Grolloo: Woningen aan de Lienstukken lijken er nu toch te komen

Grolloo

De gemeenteraad van Aa en Hunze is akkoord met het wijzigen van het bestemmingsplan Lienstukken-Zuid in Grolloo. Alleen de Raad van State zou dan nu nog een stokje kunnen steken voor woningbouw aan de rand van het dorp.

Het plan is om aan de zuidzijde van Grolloo, aansluitend aan de straat Lienstukken, tien extra woningen te bouwen. Het gaat om zes starterswoningen en vier huizen in de vrije sector. Het college van burgemeester en wethouders was al voorstander van het plan. Daar is de raad donderdag in meerderheid mee akkoord gegaan. Stoffers Bouwbedrijf uit Ekehaar gaat de woningen realiseren.

Marktconform?

Daar had de PvdA nog wel een vraag over tijdens het opiniërende deel van de vergadering. Want de grond - zogeheten agrarische cultuurgrond - zou voor 25.000 euro voor een kwart hectare grond van de hand zijn gegaan. ,,Is dat wel marktconform?”, vroeg raadslid Henk Santes.

Volgens wethouder Henk Heijerman is er weinig aan de hand. De prijs was ietwat gedrukt om het aantrekkelijker te maken voor de bouwer om starterswoningen te bouwen. Santes reageerde verbaasd. ,,Is dat een verkapte subsidie geweest om starterswoningen te kunnen bouwen? Want verkapte subsidies, daar houden we niet van.” Maar een antwoord op die vraag bleef uit.

Santes sprak van het sluitstuk van een jarenlang durende soap. ,,Die al in 2012 is begonnen.” De PvdA’er stipte een uitspraak uit die periode van het toenmalige college aan. Dat was toen eigenlijk tegen het woningbouwplan aan de Lienstukken. ,,Er zijn nu ook acht inwoners uit Grolloo tegen en het is wachten dat zij naar de Raad van State stappen. Dan gaat het allemaal nog veel langer duren”, hield het raadslid hen voor. De PvdA stemde overigens wel ‘gewoon’ voor het wijzigen van het bestemmingsplan en dus de woningbouw. Alleen GroenLinks en D66 stemden tegen.

‘Allemaal voorspelbaar’

Heijerman noemde het amper een soap. ,,Moet je dat nou een soap noemen? Een uitbreiding van een dorp ligt altijd gevoelig. En al helemaal in onze mooie gemeente. Mensen die nu aan de randen wonen hebben geen belang bij uitbreiding, want hun vrije zicht verdwijnt. Dat is allemaal voorspelbaar.”

Vanuit de raad kwam toch nog wel de uitdrukkelijke vraag wanneer er een nieuwe woonvisie zou komen. Want het plan aan de Lienstukken is gebaseerd op de visie uit 2016. ,,En is dus niet meer actueel. Er is veel veranderd in de tussentijd en wij vinden dat wij woningbouw niet moeten baseren op oude beleidsstukken”, zei GroenLinks-raadslid Lukas Koops. Ook de PvdA en het CDA vroegen om een nieuwe woonvisie. Wethouder Heijeman zei dat die nog niet klaar is. ,,Die staat op de rol. We zijn ermee bezig.” Heijerman gaf al wel aan dat het over de zomervakantie zal worden getild.

Nieuws

Meest gelezen

menu