Einde van een tijdperk in Zwartemeer en Barger-Compascuum. Kroegen met feestzalen maken plaats voor woongebouwen

Zo moet het nieuwe complex op de plek van café De Buuf in Barger-Compascuum eruit gaan zien.

Zo moet het nieuwe complex op de plek van café De Buuf in Barger-Compascuum eruit gaan zien. Illustratie: Flim Bouwconsultancy BV Emmen

Twee bekende horecapanden in Zuidoost-Drenthe gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor woningbouw. Het gaat om Zalencentrum Zwartemeer en café De Buuf in Barger-Compascuum.

De plannen komen uit de koker van de broers Harold (54) en Jeroen Jalving (48), die samen de Jalving Groep BV runnen. Op het terrein van Zalencentrum Zwartemeer aan de Eemslandweg en de woning daar pal naast willen zij drie woongebouwen laten verrijzen.

,,Een hoofdgebouw met daarin tien appartementen en daarachter twee rijtjes van drie grondgebonden woningen’’, aldus Harold Jalving. Op de plek van De Buuf in het hart van Barger-Compascuum staat de bouw van een complex met negen appartementen gepland.

Zalencentrum Zwartemeer werd vorig jaar door de broers Jalving gekocht en is sindsdien gesloten. De Buuf in Barger-Compascuum is nog wel open. Dit café, dat eveneens is voorzien van een grote feestzaal, sluit op 1 augustus de deuren. Dat is ook de datum waarop Jalving Groep BV eigenaar wordt van het complex. Als alles volgens plan verloopt, gaan de beide horecapanden na de zomer tegen de vlakte en wordt begin volgend jaar begonnen met de nieuwbouw. Met de gemeente Emmen is uitvoerig overleg geweest, maar procedureel gezien moeten er nog wel meerdere stappen worden gezet.

Grote feestzaal

Voor beide dorpen betekent de sloop het einde van een tijdperk. Op de plek van het zalencentrum in Zwartemeer was vanaf de tweede helft van de jaren zestig horeca gevestigd en het horecapand in Barger-Compascuum dateert van 1919. In Zwartemeer begon het met echtpaar Fenne en Angela van Os, dat zijn groente- en zuivelzaak verbouwde tot café/cafetaria en er een grote feestzaal achter bouwde. Daarna werd het bedrijf gerund door Haine en Leida Peters en vervolgens door de familie Kamies. Harold Jalving: ,,Van de familie Kamies hebben wij zowel het horecapand als de woning daarnaast gekocht.’’


Het is volgens Jalving een brede én diepe kavel die veel mogelijkheden biedt voor nieuwbouw. Het nieuwe appartementengebouw in Zwartemeer gaat grenzen aan de Eemslandweg. De twee blokjes van drie woningen verrijzen daarachter. Op de plek van De Buuf in Barger-Compascuum komt één gebouw met negen appartementen. De huidige plannen gaan uit van een complex met twee bouwlagen en een extra bouwlaag op het gedeelte bij de hoek Verlengde Oosterdiep/Postweg. Net als in Zwartemeer gaat het om louter koopwoningen.

De Groot, Boerland, Hogelink, Budde en De Kloeck

Het project in Barger-Compascuum is voor Harold en Jeroen Jalving extra bijzonder omdat zij zelf uit dit dorp komen en in het café met feestzaal menig bruiloft en ander feest hebben gevierd. Het pand gaat tegen de vlakte omdat de huidige uitbaters Klaas en Marita Hegeman er geen brood meer in zien. In vroeger tijden stond het café bekend onder de namen De Groot, Boerland, Hogelink, Budde en De Kloeck. Met de sluiting van De Buuf verliest Barger-Compascuum, dat zo’n tweeduizend inwoners telt, haar laatste café.