Eindelijk cijfers over permanente bewoning Norg

In de Oosterduinen en Langeloërduinen rond Norg wonen 243 mensen permanent in een recreatiehuis, blijkt uit een gemeentelijke inventarisatie.

In totaal bestaat bij 159 recreatiewoningen in de hele gemeente het vermoeden van permanente bewoning, antwoorden B en W op raadsvragen van D66. Raadslid Frederik van Lookeren Campagne is blij dat er nu duidelijkheid is over de omvang van de permanente bewoning, al spreekt het college alleen van ‘vermoedelijke’ cijfers.

Beloning voor slecht gedrag

Noordenveld worstelt, net als andere Drentse gemeenten, al jaren met de permanente bewoning van vakantiehuisjes. Dit mag niet, maar er bestaat druk om dit te legaliseren. De vrees bestaat dat er dan weer meer recreatiehuisjes komen. Ook zou het een beloning zijn voor slecht gedrag, zeker als de huisjes meer waard worden als permanente bewoning is toegestaan.

Toch moet er een oplossing komen, vindt Van Lookeren Campagne en daarom stelde hij vragen. ,,Er begint wat schot in de zaak te komen nu een werkgroep met mensen van de gemeente, de provincie, Staatsbosbeheer en de vereniging van eigenaren van Oosterduinen op zoek gaat naar een oplossing’’, zo leidt hij af uit de antwoorden. De provincie hield legalisering tot nu toe tegen, maar biedt nu wel een kleine opening. ,,Als een gemeente met een goed plan komt voor een gebied, kan de provincie permanente bewoning toestaan’’, stelt Van Lookeren vast.

Praktijk anders dan theorie

Het D66-raadslid heeft gehoord dat de intergemeentelijke sociale dienst mensen soms een recreatiehuis adviseert als ze dringend onderdak nodig hebben. Volgens B en W is dit hooguit gebeurd bij hoge nood. Van Lookeren sluit niet uit dat de praktijk hier wat anders is dan de theorie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu