Eindelijk gelukt! Een nieuw dorpshuis met bibliotheek in Nieuw-Amsterdam

Het nieuwe onderkomen van het dorpshuis en de bibliotheek, pal naast woonzorgcentrum Oldersheem. Foto: DvhN

Weg uit twee zwaar verouderde panden en een frisse start op een nieuwe plek. Dorpshuis De Schalm in Nieuw-Amsterdam en de plaatselijke bibliotheek steken de vlag uit. Het einde van een olifantsdracht is in zicht.

Wil je verstoppertje spelen en heb je geen zin om naar buiten te gaan? Dan moet je naar dorpshuis De Schalm in Nieuw-Amsterdam. Het pand aan de Ringlaan heeft enorm veel kamertjes en hoekjes waar je je goed kunt verbergen.

Maar kijk wel uit dat je niet valt over de vele trapjes. ,,Het is een bijzonder en buitengewoon onpraktisch gebouw’’, zegt beheerder Janneke de Vries. Naast onpraktisch is De Schalm ook zwaar verouderd en allesbehalve energiezuinig. Nog eventjes en dan staat het pand leeg en is het wachten op een sloopbedrijf.

Het dorpshuis van het tweelingdorp Nieuw-Amsterdam/Veenoord krijgt een nieuwe plek. Pal achter het winkelcentrum, in het pand waarin voorheen alleen woonzorgcentrum Oldersheem te vinden was. Ook de bibliotheek verhuist daarnaartoe.


Net als De Schalm is zij nu gehuisvest in een aftands gebouw uit de jaren zeventig. De bibliotheek hoopte al zo’n twintig jaar lang in Nieuw-Amsterdam een geschikte partner te vinden om mee samen te ‘wonen’. ,,Beide basisscholen zijn bij ons in beeld geweest, maar dat ging niet door. Dit gelukkig wel’’, zegt directeur/bestuurder Marchien Brons.

Brons heeft op andere plekken in de gemeente Emmen goede ervaringen met meer voorzieningen onder één dak. ,,Je kunt bepaalde kosten delen en daarnaast profiteer je van elkaars bezoekersstromen’’, verduidelijkt Brons. ,,De bibliotheek in Nieuw-Amsterdam komt straks veel meer in het zicht van mensen die er anders niet zo gauw naartoe zouden gaan.’’

Rikus Haasken, voorzitter van De Schalm, is niet minder opgetogen. Hij is blij met de bibliotheek als toekomstig huisgenoot. Een instelling waar je boeken kunt lenen, maar waar je ook terecht kunt voor leesbevordering en allerlei trainingen, onder meer op digitaal gebied.

Het dorpshuis was al een jaar of twaalf op zoek naar een nieuwe plek en dan het liefst in of bij het centrum. Haasken: ,,Het werd uiteindelijk een deel van Oldersheem omdat zorggroep Tangenborgh moest bezuinigen en een deel van het woonzorgcentrum niet meer nodig had.’’

De bibliotheek en De Schalm nemen die ruimte dit najaar na een fikse verbouwing in gebruik. De bibliotheek krijgt een ruimte op de begane grond, De Schalm is straks op de eerste en tweede etage te vinden.

De restaurantfunctie die Tangenborgh heeft afgestoten, wordt overgenomen door het dorpshuis. ,,Dat betekent dat we een aanzienlijke keuken moeten hebben’’, verduidelijkt Janneke de Vries.

Op de begane grond krijgt het dorpshuis een grote zaal met een podium en zo’n 250 stoelen. Met schuifwanden kan deze ruimte worden aangepast in drie of twee kleinere zalen.

Het cafégedeelte komt middenin het gebouw op de begane grond. Haasken ziet het al helemaal voor zich. ,,Dit moet de gezellige huiskamer worden van het dorp.’’

In deze ‘huiskamer’ komt ook een leestafel met daarop kranten en tijdschriften uit de bibliotheek. Brons: ,,We willen de bibliotheek vaker open doen, ook als er geen personeel is. We gaan kijken of mensen zich dan met selfservice weten te redden en alles verder goed gaat.’’

De oplevering staat gepland voor eind deze maand en de bibliotheek wil op 2 december open voor publiek. De officiële opening staat gepland voor 11 december. Op die dag wordt ook de nieuwe naam onthuld. Haasken: ,,De naam De Schalm verdwijnt, dat is zeker.’’


Wat ook zeker is, is dat behalve De Schalm ook het huidige pand van de bibliotheek plat gaat. Beide onderkomens zijn nu eigendom van de gemeente Emmen.

In het dorp wordt er rekening mee gehouden dat er woningen op de plek van De Schalm komen en dat het huidige perceel van de bibliotheek in eerste instantie parkeerterrein wordt.

Nieuws

Meest gelezen

menu