Eis: 2,5 jaar cel voor overval op coffeeshop Meppel

Voormalig uitvaartleider Willem Brijan krijgt geen eerherstel.

Voor het plegen van een gewapende overval op een coffeeshop in Meppel eiste het Openbaar Ministerie dinsdag 2,5 jaar cel tegen een 20-jarige Pool.

Samen met een jongen uit de provincie Utrecht stapte hij op de avond van 12 juli vorig jaar de coffeeshop aan het Zuideinde binnen. Ze droegen bivakmutsen, bedreigden de eigenaresse, haar medewerkster en de drie aanwezige klanten met twee messen en eisten geld en wiet.

De Pool deed een greep in de kassa en haalde er naar eigen zeggen 900 euro uit. De ander kreeg drie pakjes wiet van de eigenaresse. Buiten had een derde handlanger ondertussen een taxi geregeld, waarmee het trio vluchtte.

De Poolse verdachte bekende alles. Hij was een paar maanden in Nederland en werkte in een magazijn van een supermarkt om geld te verdienen voor zijn familie. Toen hij werd ontslagen en geen nieuwe baan kon vinden, belandde hij op straat.

Op het station in Amersfoort kwam hij de twee medeverdachten tegen. Samen bedachten ze het plan een overval te plegen om aan geld te komen. Volgens de Pool wisten de andere twee jongens dat in de coffeeshop in Meppel alleen twee dames werkten en er verder geen beveiliging was.

Het drietal ging met de trein naar Meppel. In de trein werd een van de Utrechters betrapt op zwartrijden. Hij was ook degene die tijdens de overval de taxi belde. Met de gegevens van zijn mobiele telefoon en de aangifte van de NS van het zwartrijden kwam de politie uiteindelijk bij de drie verdachten uit. De Poolse man was na de overval terug naar Polen gevlucht. Uit angst had hij al het buitgemaakte geld en de wiet in ons land in een vuilnisbak gegooid, verklaarde hij. “Ik durfde er niet mee de grens over.”

Op 1 oktober werd de man opgepakt in Polen. Sindsdien zit hij vast. Hij zei dat hij zich diep schaamt voor wat hij heeft gedaan. De man heeft geen strafblad. Hij stond dinsdag alleen terecht omdat de twee Utrechtse verdachten minderjarig zijn. Zij moesten later op de dag voor de kinderrechter verschijnen. Hun zaken werden achter gesloten deuren behandeld.

Op 15 maart doet de rechtbank uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu