TBS geëist tegen vrouw (60) voor vrijheidsberoving verpleegkundige in woning Zuidlaren: 'Ergste vind ik dat mijn kinderen bang waren als ik naar mijn werk ging. Ik denk erover om te stoppen'

Tegen een 60-jarige vrouw uit Zuidlaren is tbs met dwangverpleging geëist, omdat zij een hulpverleenster van Lentis in haar woning met een mes heeft bedreigd. De verdachte wilde opgenomen worden en belde Lentis.

Rechtbank Assen

Rechtbank Assen

Toen de hulpverleenster kwam, pakte zij vrij snel een broodmes van onder de bank. Ze zou gezegd hebben dat zij zichzelf of de psychiatrisch verpleegkundige iets aan wilde doen. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte een zwaaibeweging gemaakt met het mes. Ze zei tegen de hulpverleenster: ‘Jij gaat niet weg’. Het gebeurde november vorig jaar.

De vrouw heeft een bordeline-stoornis en wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Eerder tbs

Ze kreeg al eerder tbs opgelegd voor brandstichting. Die behandeling duurde van 2003 tot 2011. In 2017 is ze zelfstandig gaan wonen. Tegen de deskundigen heeft zij gezegd dat zij graag naar een tbs-kliniek wil.

Het slachtoffer verklaarde dat ze als psychiatrisch verpleegkundige al vaak met allerlei vormen van agressie en geweld te maken heeft gehad. Nooit eerder was ze zo bang als tijdens het incident vorig jaar. ,,Ik besefte dat er kans was dat ik er niet levend vandaan zou komen. Daarna waren mijn kinderen bang dat mij iets zou overkomen als ik naar mijn werk ging. Angst voor de veiligheid voor hun moeder horen zijn niet te hebben.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu