Eis: werkstraf voor zwaar auto-ongeluk Hollandscheveld

Ongeval bij Hollandscheveld. FOTO ARCHIEF PERSBUREAU METER

Een ravage met ten minste drie zwaar gewonden. ,,Ik vind het verschrikkelijk voor die mensen’’, zei de veroorzaker van een ongeval in Hollandscheveld.

De 33-jarige man uit Hoogeveen moest dinsdag voor de rechtbank in Assen verschijnen. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeval met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De verdachte raakte zelf ook ernstig gewond. Tegen hem is een werkstraf van 160 uur en een jaar rijontzegging geëist.

Coma
Het ongeval gebeurde vorig jaar juli op een vrijdagmiddag op de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld. ,,Ik kan me er helemaal niets meer van herinneren”, zei de man. De verdachte wist nog wel dat hij in Coevorden was geweest om een motorblok te lassen. ,,Anderhalve week later werd ik wakker in het ziekenhuis.” Vanwege de ernst van zijn verwondingen is de man na het ongeval in een kunstmatige coma gehouden.

Ook bestuurders en inzittenden van twee andere auto’s raakten ernstig gewond. In de voertuigen zaten een gezin met twee kinderen en een echtpaar. Uit de reconstructie van het ongeval bleek dat de man op de verkeerde weghelft reed terwijl er een inhaalverbod geldt. De hem tegemoetkomende auto kon hem niet meer ontwijken. Ook een achterligger klapte op dat voertuig.

Speed
Uit het onderzoek blijkt ook dat de man veel te hard heeft gereden. Er geldt een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. Deskundigen schatten dat hij ruim 40 kilometer harder reed. In de auto van de man zijn ook drugs gevonden en een spiegeltje waarop lijntjes speed hadden gezeten. ,,Dat gebruik ik soms om wakker te blijven als ik een paar uur extra wil doorwerken.’’ Er is niet vastgesteld dat hij op het moment van het ongeval drugs had gebruikt.

Een van de slachtoffers heeft nog steeds ernstige rugklachten. Zij had hersenletsel, een polsbreuk en gebroken rugwervels. Over de verwondingen van de kinderen, die in een van de twee auto’s op de achterbank zaten, was bij de rechtbank niets bekend. De verdachte raakte zelf het zwaarst gewond. Hij heeft na de ziekenhuisopname drie maanden in een revalidatiecentrum gezeten en heeft een verbrijzelde enkel.

Advocaat Tineke Pieters vindt dat haar cliënt al genoeg gestraft is, omdat hij door het ongeval een blijvende handicap heeft opgelopen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu