'Eisenpakket voor nieuwe mestvergister in Wijster te zwaar'

De provincie zegt te hebben geleerd van de problemen bij Noblesse. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het bedrijf Rika Greenpark Wijster, dat een mestvergister wil gaan bouwen op het bedrijventerrein bij dat dorp, heeft de vergunningen van de provincie binnen om van start te kunnen.

Toch sleepte het bedrijf de provincie donderdag voor de rechter.

Stinkende kippenmest

De reden? Rika vindt dat de provincie te veel en te strenge voorwaarden stelt. De vergister, waarvan de bouw volgend kwartaal begint, gaat kippenmest van ongeveer honderd boeren uit Drenthe verwerken tot groengas. De angst bestaat dat dit stank voor de omgeving gaat veroorzaken, net zoals dat eerder gebeurde bij slachtafvalverwerker Noblesse.

‘De vergister voldoet aan alle eisen’

Er is uitgebreid onderzoek gedaan en daaruit blijkt volgens advocaat Robert van der Velde van Rika dat de mestvergister aan alle eisen voldoet. ,,Het staat vast dat zonder problemen aan de geurnorm wordt voldaan. Desondanks komt de provincie met allerlei voorwaarden, terwijl er totaal geen aanwijzingen zijn dat die nodig zijn”, zei hij tegen de bestuursrechter in Groningen.

Zo wil de provincie onder meer dat het bedrijf niet één keer per half jaar de geuruitstoot meet, maar eens per kwartaal. En zo liggen er nog een heleboel extra voorwaarden. Niet nodig en bovendien erg duur voor het bedrijf, stelt Van der Velde.

De provincie heeft geleerd van Noblesse

,,Je bent op je qui-vive, zeker met zo’n soort bedrijf. We hebben ervaringen met mestvergisters en met bedrijven als Noblesse”, reageerde juriste Marja Siersema van de provincie. ,,Daarvan hebben we geleerd.” Omwonenden klaagden al jaren over stank van Noblesse, tot die fabriek in februari vorig jaar afbrandde. Momenteel wordt hij herbouwd.

,,Het is niet zo Rika niks wil. Natuurlijk wil het de situatie monitoren en onderzoeken, maar het pakket aan eisen dat er nu ligt, is onevenredig zwaar”, zegt Van der Velde. ,,Als er huizen op een paar meter afstand zouden staan, was het nog weer anders, maar dat is niet zo.”

Ook de buren vrezen stankoverlast

De rechter somde meerdere voorwaarden op en vroeg de provincie of die echt nodig waren. Siersema hield voet bij stuk. ,,Dit vinden wij passend.”

Ook de familie Fikkert, die op zo’n 800 meter afstand woont van de plek waar de mestvergister wordt gebouwd, stapte naar de rechter. De familie vreest opnieuw stankoverlast. De bestuursrechter in Groningen doet over zes weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu