'El Presidente', de Drentse lijsttrekker van Forum voor Democratie: Het is overweldigend, overweldigend, overweldigend

Hoe groot de winst is, moet donderdagochtend blijken als de definitieve verkiezingsuitslag bekend wordt. Maar Forum voor Democratie wint ook in Drenthe, dat is duidelijk.

Hendrikus Velzing, de voorman van de Drentse tak van Forum voor Democratie. Foto: Archief / Boudewijn Benting

Hendrikus Velzing, de voorman van de Drentse tak van Forum voor Democratie. Foto: Archief / Boudewijn Benting

Lijsttrekker Hendrikus Velzing (bouwjaar 1957) vierde woensdagavond feest in het Hotel Theater Figi in Zeist, ver weg van de Drentse politiek die hij in de komende jaren wil opschudden.

De rest hield zich koest, met forse winst als resultaat

Velzing liet de afgelopen weken alle debatten en bijeenkomsten in Drenthe aan zich voorbij gaan. Ook in andere provincies koos Forum voor Democratie ervoor zich (nog) niet te mengen in discussies met de mensen die zich de afgelopen jaren inzetten voor hun regio. Thierry Baudet voerde in Den Haag het woord, de rest hield zich koest. Met forse winst als resultaat.

Velzing is geen onbekende in Drenthe, hij is een van de grondleggers van gemeenteraadspartij Wakker Emmen en is in de sportwereld bekend vanwege zijn inzet voor handbalclub Hurry Up uit Zwartemeer en tafeltennisvereniging De Treffers uit zijn woonplaats Klazienaveen. ‘El Presidente’ is zijn bijnaam in kleine kring. ,,Ik denk niet dat mijn bekendheid in de sport het verschil heeft gemaakt’’, reageerde Velzing gisteravond.

Wakker Emmen

Zijn vorige politieke liefde Wakker Emmen schopte in 2014 de gevestigde orde in de gemeenteraad van Emmen opzij en trok stemmers door te benadrukken een lokale partij te zijn, niet belemmerd door de landelijke standpunten van een partijtop in Den Haag. Bij de nieuwe partij van Velzing is dat anders.

,,Een nieuwe lente, een nieuw geluid’’, zei Theo Hiddema, Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie gisteravond in Zeist. De landelijk woordvoerder van FvD wilde aan deze krant geen reactie geven op de winst in Groningen en Drenthe, maar Velzing nam uiteindelijk zelf de telefoon op.

'Dit voelt als familie, zo met zijn allen bij elkaar'

,,Een geweldige sfeer hier’’, jubelde Velzing. ,,Dit voelt als een familie, zo met zijn allen bij elkaar.’’

Terwijl Drentse Statenleden samenkwamen op een door GroenLinks en de VVD samen georganiseerde uitslagenavond in warenhuis Van der Veen in Assen, stond Velzing tussen de andere kandidaat-Statenleden, landelijke politici en het campagneteam van Forum voor Democratie in Zeist.

Hij werd onderbroken door luid gejuich op de achtergrond. ,,Overweldigend, overweldigend, overweldigend’’, zei hij. ,,Er komt hier net weer een exitpoll binnen. Door heel Nederland heen zijn we aan de winnende hand.’’

Geen exitpolls in Drenthe

In Drenthe werd net als vier jaar geleden geen geld uitgegeven aan het maken van exitpolls. Maar op basis van de winst in andere provincies viel al wel te concluderen dat Velzing in elk geval zijn geluid kan laten horen de komende jaren. ,,Vooraf zou ik al blij zijn geweest met twee zetels in Drenthe, maar ik denk dat we zelfs op vier uitkomen.’’

Velzing wilde nog niets zeggen over wat hij wil in de provinciale politiek in Drenthe. ,,Eerst eens feest vieren, de uitslag verwerken, met de fractie praten en dan komen we wel met een inhoudelijke reactie.’’

Grote vraag is of er een partij is in Drenthe die wil samenwerken met een nieuwkomer als Forum die zegt sowieso te willen ‘stoppen met de energietransitie vanuit de provincie’. Populistisch strooigoed dat overal in het land vruchtbare grond heeft gevonden, maar weinig enthousiasme zal opwekken bij andere politici.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu