Elang (19) uit Hoogeveen maakte een fietstocht van ruim 2.000 km door Europa. 'Jammer dat ik net voor het einde werd aangereden'

Elang Poort - Eigen Foto

De 19-jarige Elang Poort uit Hoogeveen zag zijn vakantie naar Indonesië in het water vallen door het coronavirus. In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot hij dan maar vanaf Hoogeveen naar Wenen te gaan. Op de fiets.

De keuze om met de fiets te gaan, was redelijk spontaan. „Ik wist dat ik een best goede conditie had en in mijn vrije tijd fiets ik ook vaak. Ik bedacht me dat ik daarmee ook een grote afstand kon afleggen.” De eindbestemming werd Wenen, van waaruit hij vrienden in het nabijgelegen Bratislava kon bezoeken.

Zo gezegd, zo gedaan. In drie dagen fietste Poort van Hoogeveen naar Berlijn. Ruim 550 kilometer. „Ja, dat was wel vermoeiend,” lacht Poort. “Maar ik was daarna een paar dagen in Berlijn, dus ik had wat tijd om uit te rusten.”

Bij vreemden op de bank

Onderweg sliep Poort in hostels, maar hij maakte vooral gebruik van Couchsurfing: een app waarbij mensen kosteloos een slaapplek voor reizigers aanbieden. Zoals de naam al doet vermoeden is dit vaak een bank, maar in sommige gevallen ook een normaal bed. “Het gebruik van de app bespaarde veel geld en leverde me heel veel leuke contacten met nieuwe mensen op.”

Tijdens zijn vakantie had hij ook wat mindere ervaringen. „In Berlijn sliep ik bij een gast die de hele dag alleen maar aan het blowen was en in Stuttgart sliep ik bij een man waarbij ik me zeer oncomfortabel voelde. Beide keren waren niet erg fijn, maar gelukkig wist ik in allebei de gevallen nog een andere overnachting te regelen.”

Aanrijding

Wat hem nog meer is bijgebleven? „De bergen in Oostenrijk waren super om te zien. En ja, toch ook wel de aanrijding op de laatste dag van de vakantie.” Op ongeveer 90 kilometer van zijn eindbestemming werd Poort aangereden door een auto. „Ik reed achter een auto, maar deze ging zo sloom dat ik besloot hem in te halen. Op het moment dat ik hem inhaalde, sloeg hij af en botste ik op volle snelheid tegen de auto aan.” Poort viel met een harde smak op de grond en moest uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De fysieke schade viel gelukkig mee. “Ik had alleen een flinke kneuzing bij mijn hand, dus dat viel mee. Wel jammer dat ik net voor het einde mijn fietstocht vroegtijdig moest stoppen.” De schade aan zijn fiets was wel een stuk groter. Door de aanrijding was zijn voorwiel volledig verbogen en werkten de versnellingen niet langer.

Hoewel door het coronavirus zijn vakantie naar Indonesië niet doorging, kijkt Poort terug op een geslaagde rit van ruim 2000 kilometer. „Ik ben blij dat ik het deze zomer kon meemaken. Ik hoopte altijd al zoiets te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu