Elf inwoners Gasselte stappen naar Raad van State vanwege resort De Hondsrug. Ze willen de bouw van een hotel en 70 vakantiewoningen bij Gasselterveld tegenhouden

Elf verontruste inwoners van Gasselte proberen de bouw van een hotel en 70 vakantiewoningen bij het Gasselterveld tegen te houden. Ze stappen naar de Raad van State.

Op de plek waar vroeger een motel stond, moet het nieuwe resort De Hondsrug komen, vlak langs de N34 bij de afslag Gasselte.

Op de plek waar vroeger een motel stond, moet het nieuwe resort De Hondsrug komen, vlak langs de N34 bij de afslag Gasselte. Foto: Jaspar Moulijn

De inwoners hebben zich verenigd in de Visiegroep Gasselterveld. Ze hebben bij de Raad van State een zogeheten voorlopige voorziening aangevraagd om de start van de bouw van resort De Hondsrug tegen te gaan. Ook vecht de groep de vergunningen aan die gemeente Aa en Hunze heeft afgegeven voor het hotel en de vakantiewoningen pal langs de N34 bij Gasselte.

De groep van elf vindt het hotel van drie verdiepingen met 70 bedden en 70 luxe vakantiewoningen te groot, zo dicht bij de Staatsbossen. De locatie ligt in een Natura 2000-gebied en op het terrein komen bijzondere soorten vleermuizen en salamanders voor, zoals de baardvleermuis en de alpenwatersalamander, schrijven de inwoners in het beroepschrift aan de Raad van State.

Kleiner hotel en minder recreatiewoningen

Visiegroep Gasselterveld wil bij het hoogste rechtscollege in Den Haag afdwingen dat het hotel kleiner wordt en dat er minder recreatiewoningen worden gebouwd, zegt Elien Nijland van de groep. Die vreest in de zomer nog meer overlast van gasten in het drukke natuurgebied met de zwemplassen ‘t Nije Hemelriek en Gasselterveld.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze stemde op 30 juni in met de plannen van projectontwikkelaar Mellies Invest uit Assen. Eigenaar Joost Mellies wil op het terrein aan de Bosweg, waar jarenlang een verpauperd hotel en oude vakantiewoningen stonden, een nieuw resort maken. Hij wil het hotel zelf houden en de 70 vakantiehuizen verkopen aan particulieren. Vakantieparkketen Dormio doet de verkoop en regelt daarna de verhuur van de recreatiewoningen.

Petitie

De groep inwoners van Gasselte verzet zich al geruime tijd tegen de plannen. Bij de gemeente zijn 37 bezwaarschriften ingediend, maar die zijn afgewezen. Ook startten ze de petitie ‘Laat Gasselte niet het Zandvoort van Drenthe worden’, die werd ruim duizend keer ondertekend. Weliswaar niet alleen door inwoners uit het dorp.

Het bracht de gemeenteraad niet op andere gedachten. Bij de Raad van State hopen de inwoners wel hun gelijk te halen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu