Eline Vedder uit Ruinerwold staat op verkiezingslijst van CDA: 'Kennelijk kan ik van meerwaarde zijn'

De politieke bliksemcarrière van Eline Vedder uit Ruinerwold kan maar zo een vervolg krijgen nu ze op de kandidatenlijst van het CDA staat. In maart volgend jaar wordt gestemd voor de nieuwe Tweede Kamer; het landelijk bekende agrarische boegbeeld staat op nummer 23.

Eline Vedder uit Ruinerwold staat voor het CDA op nummer 23 van de kandidatenlijst.

Eline Vedder uit Ruinerwold staat voor het CDA op nummer 23 van de kandidatenlijst. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

„De rode draad is dat er iedere keer wel iemand is, die mij vraagt of dit niet iets voor mij is”, zegt de 41-jarige Eline daar over. Zo ging het ook met de verkiezing voor de gemeenteraad van De Wolden (2018) en die van Provinciale Staten in 2019, waar Eline met een flinke berg voorkeurstemmen werd gekozen. CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum belde naar Ruinerwold of ze mee wilde schrijven aan het verkiezingsprogramma en daar kwam als klap op de vuurpijl de vraag bij of ze niet wilde solliciteren naar een plek op de kandidatenlijst. „Ik had in eerste instantie helemaal niet gesolliciteerd, maar kennelijk kan ik toch van meerwaarde zijn”, zegt Eline.

Kandidatenlijst

Het is zeker geen makkie om op een landelijke kandidatenlijst te komen, zo ondervond ook de Ruinerwoldse boerin. „Zo’n sollicitatieprocedure duurt maanden en begon in mei met 250 kandidaten. Je leert er enorm veel van en ik ben sowieso nieuwsgierig van aard.” Uiteraard werd de mogelijke kandidatuur wel in huiselijke kring besproken. „Als Alben het er niet mee eens was geweest, had ik het niet gedaan. Natuurlijk moet je serieus kijken naar de mogelijkheid dat je gekozen wordt. Een Kamerlidmaatschap voor inwoners van het Noorden betekent dat je zeker vier dagen in een appartement in Den Haag zit. Het is niet elke dag te bereizen en wij hebben wel kinderen van 8 en 11 jaar”, benadrukt Eline. Maar haar man had geen bezwaar en staat al vanaf het begin achter haar politieke activiteiten.

Politiek Den Haag is zeker geen ver-van-Eline’s-bedshow. „Ik had al veel contact met Kamerleden, van het CDA, maar ook van andere partijen, vooral vanwege mijn rol in de landbouw.” Het was Eline Vedder die exact vier jaar geleden met de laarzenactie en de campagne #doesnomaal landelijke aandacht trok. Ze werd veel gevraagd voor de praatprogramma’s van de landelijke televisie en liet bij haar debuut al direct zien Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, stevig van repliek te kunnen dienen. Iets wat ze later op een podium in de Zwolse IJsselhallen tegenover om en nabij de 1000 toehoorders ook deed met toenmalig staatssecretaris Van Dam. Het CDA-partijbestuur keek kennelijk steeds met een schuin oog mee met de frontvrouw van agrarisch Nederland, die op indringende wijze aandacht vroeg voor de positie van de landbouw in het land.

Fascinerend

„Ik vind politiek sowieso wel fascinerend. Het was eerder een ver-van-mijn-bedshow, wat kun je nu alleen bereiken? De omslag kwam in 2016, want toen bleken de Kamerleden best bereikbaar, ze zitten zelfs te springen om geluiden vanuit de samenleving. Ik heb een dag met Jaco Geurts in de Tweede Kamer meegelopen en heb zo een mooi kijkje achter de schermen kunnen nemen. Ik vroeg me wel af hoe je daar je weg in zoekt, want er wordt van alle kanten aan je getrokken. Hoe zou dat zijn als ik daar zelf zou zitten?”

Eline Vedder is ervan overtuigd dat haar optredens in talkshows mee hebben geholpen in haar klim op de politieke ladder. „Vanuit de landbouwsector heb ik ervaren dat je dingen zo moet vertalen, dat ook de mensen die niet op een boerderij wonen het snappen. Zo komen ook de moeilijke dossiers bij de mensen thuis.”

De Ruinerwoldse kwam met de landbouw in aanraking toen ze Alben leerde kennen, daarvoor had ze een carrière als werktuigbouwkundig ingenieur, ze werkte in de offshore en het bedrijfsleven. „Maar de landbouw heeft mijn hart gestolen, net als het platteland. Het buitengebied is ontzettend belangrijk. En dan ben ik in de Staten niet eens woordvoerder landbouw, dat doet Siemen Vegter. Ik heb wel zaken in portefeuille die eraan raken, zoals natuur, milieu, water, klimaat, vitaal platteland en de energiestrategie, en heb er totaal geen moeite mee om met Siemen mee te denken. Dan zie ik hem met vuur en passie zijn verhaal in de Staten doen, daar geniet ik echt van.”

Ledencongres

Het verkiezingsprogramma wordt vandaag gepresenteerd. Dan hebben de CDA-leden ook nog een stem in het kapittel: eerst de afdelingen, daarna op zaterdag 12 december vindt het congres plaats. Leden kunnen er met suggesties komen voor het programma, maar ook spreken over de lijst kandidaten. „Er zouden nog wel verschuivingen kunnen ontstaan. Er zijn onherroepelijk mensen teleurgesteld, maar er wordt door het partijbestuur zorgvuldig naar zo’n lijst gekeken. Het gaat om de mix, niet alleen om personen. De lijst moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dus wordt gekeken naar de verhouding mannen en vrouwen, stad en regio, jong en oud, ervaren en nieuw. Het was een hele puzzel voor het bestuur. Ik heb mijn puzzelstukje aangeleverd, zij hebben het gelegd.”

Voor Eline Vedder was het geen zaak om te kiezen voor Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt. „Ze zijn zo verschillend van elkaar, je kunt ze niet met elkaar vergelijken en hebben allebei hun sterke punten. Het gaat erom of je als organisatie in staat bent om van iedereen de sterke punten te benutten. Volgens mij is dit wel gelukt. Voor het team is het mooi dat je iemand met een bepaald charisma en een echte terriër hebt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu