Een welkome onderbreking voor de saaie thuiswerkdag? In Norg hebben ze een gezonde oplossing bedacht

Stijf, stram en moe door thuiswerken? De twintig inwoners van Norg die sinds een maand meedoen aan het programma Lunchbreak voor thuiswerkers zijn het allerminst.

In zijn eigen woonkamer doet Gerard Meijers (60) de oefeningen die instructeur Anne Beetstra op het computerscherm voordoet.

In zijn eigen woonkamer doet Gerard Meijers (60) de oefeningen die instructeur Anne Beetstra op het computerscherm voordoet. Foto: Hilbrand Dijkhuizen

In de woonkamer ligt de roze sportmat uitgerold. Gerard Meijers (60), ambtenaar bij de provincie Drenthe, heeft de sportkleding al aan. Het is 12.15 uur, de hoogste tijd voor de dagelijkse lunchbreak. Vandaag op het programma: de HIIT-training. Korte oefeningen onder hoge inspanning.

Via het scherm van de laptop op de eetkamertafel druppelen ook de andere deelnemers binnen. Het is een klein clubje vandaag. Jannie worstelt met de microfoon, projectleider Afien Baving van Beweegdorp Norg begroet iedereen vrolijk. Instructeur Anne Beetstra van het Bewegingscentrum Norg maakt zich klaar voor de les. De komende minuten zal de naam van de trainingsroutine terecht blijken.

‘Ik voelde me een oude man’

Beetstra spoort de deelnemers aan te beginnen met de warming-up. Marcheren, hakken-billen. Meijers doet enthousiast mee met zijn favoriete les uit het lunchbreakprogramma. Geen enkele oefening vindt hij vervelend, een favoriet heeft hij wel: squatten, een oefening voor benen en billen.

Voor de coronacrisis uitbrak fietste Meijers elke dag naar zijn werk in Assen. Vijftien kilometer heen, vijftien terug. ,,Ik miste het heel erg. Mensen zeiden: dan ga je toch alsnog fietsen? Maar ik doe dat toch niet zomaar. Ik was stijf. Ik voelde me een oude man”, zegt hij met een lach.

Sportlessen, maar ook voedingstips

Ook uw verslaggever hupst mee bij de squatoefening. Een paar squats en de hartslag schiet omhoog: dit is niet voor de poes. Ondertussen doet Meijers nog altijd enthousiast mee met oefeningen als opdrukken, luchtfietsen en boksen. Hij loopt wat rood aan. ,,Het gaat. Maar het niet zo soepel meer”, zegt hij, doelend op de bewegingen die hij maakt.

Nee, zijn conditie is niet meer wat het was voor de coronacrisis. Maar Meijers is erg enthousiast over het programma, dat projectleider Afien Baving van Beweegdorp Norg bedacht. Elke werkdag is er tussen 12.15 en 12.45 uur een activiteit. Dinsdag en donderdag zijn dat sportlessen. Op de andere dagen worden via whatsapp voedings-, leefstijl- en andere tips gedeeld van de lokale fysiotherapeut, huisarts of voedingscoach. Ook wandelen de deelnemers elke dag minstens 20 minuten.

Welkome onderbreking

Voor Meijers is het een stok achter de deur, maar ook een welkome onderbreking van dagen met soms wel zes vergaderingen. Bovendien: je ontdekt nog eens wat nieuws. ,,Ik had je misschien wel voor gek verklaard als je een jaar geleden had gezegd dat ik aan yoga zou doen. Maar het is echt heel goed voor je.”

De eerste maand van het programma is net achter de rug. Het merendeel van de deelnemers is erg enthousiast over de opzet. Vanaf komende maandag begint daarom weer een nieuw programma, weer voor vier weken. ,,Ik hoop dat mensen daarna ook weer naar hun eigen sportclubs kunnen”, zegt Baving.

Meijers eet met bezweet gezicht een boterham. ,,Hoe het gaat?’’ Hij grijnst. ,,Gewoon, lekker. Anders was het tussen de middag even een broodje eten en na een kwartiertje snel weer naar boven, de volgende vergadering in. Nu ben ik een stuk frisser.”

Volg Dagblad van het Noorden ook op Instagram!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gezond leven
Instagram
menu