Emmen: 40 mille voor advocaat in strijd tegen oud-medewerkers CQ

Vlak voor het faillissement demonstreerden docenten en cursisten in Emmen nog voor het behoud van CQ. Foto: archief Jan Anninga

De gemeente Emmen denkt dit jaar 40.000 euro kwijt te zijn aan de juridische strijd, die oud-medewerkers van het failliete Centrum voor de Kunsten CQ tegen de gemeenten Emmen en Coevorden voeren.

Dit schrijft het college van B en W in een voorstel aan de Emmer gemeenteraad.

Opvallend: sinds het faillissement in 2014 zijn de oud-medewerkers in een juridisch gevecht verwikkeld met de beide gemeenten en die strijd heeft de Emmen al tienduizenden euro’s gekost, maar de gemeente kan niet aangeven waar het geld vandaan komt. Vorig jaar werd het geld uit de cultuurpot gehaald, maar die is daar niet voor bedoeld. Daarom wordt nu voorgesteld een beroep te doen op de post onvoorzien. Met welk geld de juridische kosten in de jaren daarvoor zijn gedekt, is onbekend, schrijft het college.

‘Bewust aangestuurd op faillissement’

Volgens de ongeveer 40 oud-medewerkers, die zich hebben verenigd, hebben de gemeenten bewust aangestuurd op een bankroet van CQ (kunstencentrum en muziek- en cultuureducatie). Voorafgaand aan het faillissement werden ze overgeheveld naar een goedkopere cao. Ze verloren daardoor hun status van ambtenaar en kwamen niet in aanmerking voor wachtgeld en voor begeleiding naar ander werk.

De oud-medewerkers eisen 5,5 miljoen euro aan ontslagvergoeding. Ze worden niet alleen in de rug gesteund door hun vakbond, maar ook door Jeroen Sprangers, die na het bankroet werd benoemd tot curator en nog steeds met de afwikkeling bezig is.

Zij stellen tevens dat de gemeente Emmen de schuld van CQ met opzet liet oplopen, om de schuld vervolgens om te zetten in een hypotheek op het pand van CQ in Emmen. Na het faillissement heeft Emmen het pand verkocht.

Wegens ‘uitval’ van de rechter ging de rechtszaak eind vorig jaar niet door. Wanneer de zaak wordt hervat, is vanwege de coronacrisis niet duidelijk.

Ondanks de vele vragen weigert de gemeente Emmen tot dusver in te gegaan op de inhoudelijke kant van de zaak en haar rol daarin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu