Corona goeit roet in het eten: Emmen Culinair afgelast. 'Restaurants durven het nog niet aan'

MM Culinair in september 2019. Foto: Martin Zaagman

Alles leek in kannen en kruiken voor Emmen Culinair, het jaarlijkse proef- en eetfestijn in het eerste weekend van september op het marktplein in Emmen. Maar organisator Leonie Pluyter heeft maandag naar eigen zeggen ‘met pijn in het hart’ de stekker uit het tweedaagse evenement getrokken.

,,De organisatie was in volle gang en de vergunning was binnen, maar de restaurants laten het afweten”, zegt een aangeslagen Pluyter. ,,Vorige week bleek dat de deelnemers zich begonnen terug te trekken. Ze hebben zware maanden achter de rug en het werk opsplitsen tussen hun eigen zaak en een weekend Emmen Culinair is teveel gevraagd. De energie is er niet.”

‘Alles draait om restaurants. Anders niets’

Ook speelt onzekerheid mee, volgens Pluyter. ,,Ze durven het nog niet aan, zeker gezien de ontwikkelingen van Covid-19 in de afgelopen week. De meeste hebben aangegeven volgend jaar graag wel weer mee te doen, dus laten we dan maar de tiende editie heel speciaal maken. Die staat gepland voor het eerste weekend in september 2021.”

Een alternatief lag niet voor handen. ,,Nee, dat zal eerder afbreuk doen aan het evenement dan dat het er beter van wordt, ook in zo’n uitzonderlijke situatie als deze. Corona is een monster dat met zijn tentakels meer verziekt dan alleen een virus verspreiden. We moeten nu realistisch zijn. En alles draait om restaurants bij Emmen Culinair. Anders niets.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu