Emmen: Deal met clubs over verdeling acht ton

Foto: Archief DvhN ANP

De Emmer sportclubs hebben een deal bereikt met de gemeente Emmen over de overname van kleedaccommodaties. De buitensportverenigingen nemen de panden in augustus over.

De Emmer sportclubs hebben een deal bereikt met de gemeente Emmen over de overname van kleedaccommodaties. De buitensportverenigingen nemen de panden in augustus over.

Vergoedingen
De clubs krijgen bij de overdracht bedragen mee die variëren van 6700 tot 61.000 euro. De staat van onderhoud en omvang zijn bepalend voor de hoogte van het bedrag. Daarnaast vergoedt de gemeente tot en met 2019 alle kosten die gemaakt moeten worden voor de verwarmingsketels, de boilers en het onderhoud van buitenkant van de gebouwen. Verenigingen met gebouwen die ouder zijn dan twintig jaar krijgen eenmalig ook nog 2300 euro. De omvang van de accommodatie is bij deze schenking niet van belang.

Tumultueuze periode
Met de deal komt een eind aan een periode die tumultueus begon. Eind 2014 kregen de clubs van de gemeente te horen dat zij vanaf januari 2015 zelf moesten opdraaien voor het onderhoud van kleedkamers. De verenigingen waren met stomheid geslagen, ook omdat zij pas twee weken voor het ingaan van de maatregel werden ingelicht.

Jos van Hees, voorzitter van de Schoonebeker voetbalclub SVV'04, riep op tot verzet en kreeg het voor elkaar dat vrijwel alle clubs de krachten bundelden. Daarna keerde de gemeente op haar schreden terug. Besloten werd om de maatregel uit te stellen tot augustus. Maar dan zou niet alleen het beheer, maar ook het eigendom worden overgedragen.

Voortdurend wezen de verenigingen erop dat er grote verschillen zijn tussen de accommodaties, qua leeftijd, omvang en onderhoudstoestand. Daar diende de gemeente rekening mee te houden. Om clubs bij overdracht een vergelijkbare startpositie te geven, stelde de gemeenteraad 800.000 euro beschikbaar. Daarna werden alle accommodaties door een onafhankelijk bureau beoordeeld en deze week koppelde de gemeente daaraan per club een bedrag.

Voorstel
Anita Klingenberg, woordvoerster van de gemeente, benadrukt dat het vooralsnog gaat om een ambtelijk voorstel. ,,Het moet nog voor besluitvorming naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.'' Van Hees is tevreden. ,,Als je ziet waar wij stonden, dan hebben wij heel wat bereikt.''

De gemeente heeft ook nog een fonds waar clubs met onderhoudskosten geld uit kunnen lenen. Hierin zit 1 miljoen euro. De clubs hebben gevraagd of hiervan de helft onder de verenigingen verdeeld mag worden als eenmalige bijdrage voor onderhoudskosten. Hierover is nog geen besluit genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu