Emmen beoordeelt 110 locaties op toegankelijkheid gehandicapten

De gemeente Emmen gaat 110 gebouwen en locaties op haar toegankelijkheid voor gehandicapten beoordelen.

Het gaat om het project Ongehinderd, vertelde wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) in de raadscommissie. Aan het project is een app gekoppeld en na de inventarisatie gaat de gemeente in gesprek met onder meer horeca en ondernemers.

Van der Weide reageerde op een motie van PvdA en ChristenUnie. Die willen dat, in navolging van een afspraak in de Tweede Kamer, toegankelijkheid de norm wordt en niet de uitzondering. Trijntje Hummel (PvdA) wil dat er voor 1 juli een lijst komt, opgeteld in samenwerking met de doelgroep.

,,U vraagt nogal wat’’, stelde Van der Weide, die van mening is dat de gemeente Emmen de laatste jaren goed op weg is om mensen met een beperking een betere toegankelijkheid te beiden. ,,Er zijn al richtlijnen als een gebied heringericht wordt. De aanleg van Raadhuisplein en boulevards zijn daar voorbeelden van.’’ Van der Weide zei ook dat er een soort keurmerk komt voor richtlijnen bij bouwbesluiten, met de titel Kom d’r in.

De vraag is vooral of je nu al aanpassingen moet doen, of dat je bij een herinrichting of renovatie tot aanpassingen overgaat. De indieners van de motie vinden het eerste. Hummel: ,,Het is voor bijvoorbeeld een winkelier een kleine moeite om wat plankjes klaar te leggen bij een ingang.’’ Hummel heeft zelf een partner in een rolstoel en komt daardoor de beperkingen tegen. Ze vindt het aantal van elf rolstoelplaatsen in het nieuwe Atlas Theater wat mager ,,als je bedenkt dat je voor elke kaart moet bellen.’’ Online is er geen mogelijkheid.

Hoewel Van der Weide van mening is dat een inventarisatie voor 1 juli vrijwel niet te doen is handhaven PvdA en ChristenUnie de motie. Die wordt in de komende raadsvergadering in stemming gebracht.

Nieuws

Meest gelezen

menu