Emmen blijft kampen met fikse tekorten: gemeente moet 12 miljoen bezuinigen, toch ook wat geld voor nieuwe plannen

Emmen gezien vanaf de Hondsrugtoren. Foto: Kor Bakker

De gemeente Emmen blijft in zwaar weer zitten. Door hogere uitgaven en minder inkomsten van het Rijk moet Emmen volgend jaar 12 miljoen euro bezuinigen.

De tekorten werden dit voorjaar al verwacht. De toen aangekondigde bezuinigingen worden volgend jaar dan ook doorgevoerd. ,,Onze inwoners merken daar direct wat van’’, zegt wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen). In 2021 stijgen tarieven (ozb 6 procent, parkeren 3 procent en leges en toeristenbelasting gaan ook omhoog), terwijl er voor tal van zaken minder geld is.

Gemeentewinkels dicht

De drie gemeentewinkels (Schoonebeek, Klazienaveen en Emmer-Compascuum) sluiten de deuren. ,,Daarmee besparen we twee ton. Een klein bedrag op een totale begroting van 427,7 miljoen euro. Kan dat niet anders, krijgen we vaak als vraag. Het geeft maar aan hoe fijnmazig we moeten handelen om financieel uit te komen’’, geeft Otter aan.

Het onderhoud van gebouwen en openbaar groen wordt versoberd. Wegen en speeltoestellen krijgen minder vaak een schoonmaakbeurt.

Minder geld is er eveneens voor dorpshuizen, Sociaal Kultureel Werk, de Erkende Overleg Partners, Area, Menso De Toegang, sport, cultuur, evenementen, het mantelzorgbeleid en het schulden-, armoede- en minimabeleid. Ook de gemeentelijke organisatie levert in.

Zwembaden en bibliotheken blijven open

Emmen heeft bij de bezuinigingen ervoor gekozen het leed te spreiden, zodat dienstverlening zo veel mogelijk in stand gehouden kan worden en voorzieningen zoals zwembaden en de bibliotheek open kunnen blijven.

Door de fikse tekorten is veel niet meer mogelijk, maar niet door alles hoeft een streep. De gemeente trekt namelijk een half miljoen euro uit om plannen uit te voeren. ,,Hiermee kunnen we inwoners en bedrijven ondersteunen’’, zegt Otter.

Renovatie sportparken

Burgemeester en wethouders denken daarbij aan renovatie van de sportparken in Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam/Veenoord, de herontwikkeling van het Biochron (dat rond de jaarwisseling wordt gesloopt), meer boa’s, energiemaatregelen, een eigen onderkomen voor jongeren in Angelslo, recreatie en toerisme, economie en een loket waar inwoners met schulden terechtkunnen voor hulp en advies.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Emmen miljoenen ingeleverd door kortingen van het Rijk. Kreeg Emmen dit jaar nog 340 miljoen euro, volgend jaar daalt die bijdrage tot 336 miljoen. Otter: ,,Terwijl de rijksbijdrage in 2021 eigenlijk 350 miljoen had moeten zijn, vanwege inflatie en stijgende kosten.’’

Frustratie van alle gemeenten

Alle gemeenten krijgen dergelijke kortingen voor de kiezen. Ze trekken samen op om structureel meer geld van de overheid te krijgen. ,,Het water staat iedereen aan de lippen. Het is de frustratie van alle gemeenten. Ze zoeken het maar uit, lijkt Den Haag te denken.’’

Dat kosten soms de pan uit rijzen blijkt uit de bouw van scholen. ,,In vergelijking met twee, drie jaar geleden kost dat zo’n 40 procent meer’’, weet wethouder Robert Kleine (CDA). ,,Vanwege aanvullende eisen op het gebied van ventilatie bijvoorbeeld, maar ook vanwege de PFAS-problematiek.’’

Ook voor 2021 zijn er nog diverse onzekerheden. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke extra kosten de gemeente volgend jaar moet maken in verband met de coronacrisis.

Emmen krijgt dit jaar in ieder geval 5 tot 6 miljoen euro als compensatiegeld vanwege de coronacrisis. Vanwege de tweede golf wordt nog meer geld verwacht.

Nieuws

Meest gelezen

menu