Emmen centraal in ‘Andere Tijden'

De naald van Emmer Bendien. Foto: Archief DvhN

Het bekende televisieprogramma Andere Tijden gaat vrijwel zeker een aflevering maken over de industrialisatie van Emmen. De voorbereidingen zijn in volle gang, bevestigt redacteur Marjolein Koster.

Het bekende televisieprogramma Andere Tijden gaat vrijwel zeker een aflevering maken over de industrialisatie van Emmen. De voorbereidingen zijn in volle gang, bevestigt redacteur Marjolein Koster.

Er is inmiddels gesproken met een aantal oud-werknemers van confectiebedrijf Bendien, dat tussen 1938 en 1979 in Emmen werk verschafte aan duizenden mensen. In de uitzending wil Andere Tijden een beeld geven van de metamorfose van Emmen na de Tweede Wereldoorlog. Met dank aan rijkssubsidies vestigden zich flink wat grote bedrijven in het economisch zwakke Emmen. Het einde van de vervening had de werkloosheidscijfers flink omhoog gestuwd. De industrialisatie moest zorgen voor nieuwe banen en een oppeper van het gebied.

Revolutionair
Dit gebeurde ook. Emmen groeide uit tot de grootste industriekern van Noord-Nederland en kreeg mede als gevolg hiervan er nieuwe woonwijken bij. De manier waarop de wijk Emmerhout werd opgezet, was ronduit revolutionair: woonerfjes in een bosrijke omgeving. Vanuit de hele wereld kwamen architecten naar Emmen om dit te aanschouwen. ,,Ook aan deze aspecten willen we in de uitzending van Andere Tijden aandacht besteden. Hoe een relatief klein dorp zich door de industrialisatie op allerlei terreinen ontwikkelde en tot bloei kwam.''

Monument
De afleveringen van het NTR/VPRO-programma duren een half uur en worden op het publieke net uitgezonden. Het idee om Emmen in een van de uitzendingen centraal te stellen, ontstond na een publicatie in deze krant. Eind augustus werd er aan het Bendienplein in Emmen een monument onthuld ter herinnering aan het in 1979 ter ziele gegane confectiebedrijf Bendien. Dagblad van het Noorden sprak de weken daarvoor met flink wat oud-werknemers en pakte in de zaterdagbijlage uit met een vier pagina's tellend verhaal over dit voormalige paradepaardje van de gemeente Emmen.

Hoewel er hard gewerkt moest worden en de temperatuur er hoog lag, denkt het gros van de oud-werknemers nog altijd met plezier en weemoed terug aan die tijd. Koster zegt dat de door Andere Tijden benaderde personen enthousiast meewerken. Ook met oud-werknemers van de AKU/ENKA-fabriek is contact geweest. De uitzending op tv staat gepland voor februari.

Nieuws

Meest gelezen

menu