Emmen decor van hindernisrace

Emmen decor van hindernisrace

Emmen krijgt de Nederlandse primeur van een obstacle run – een hindernisrace en uithoudingsproef – midden in een stad.

Emmen krijgt de Nederlandse primeur van een obstacle run – een hindernisrace en uithoudingsproef – midden in een stad.

Rage

Op zondag 5 juni worden vanaf het nieuwe Raadhuisplein honderden deelnemers weggeschoten voor de Emmer editie van de Caveman Challenge, die eerder al enkele keren in Exloo werd gehouden. De organisatie is dezelfde: schoenverkoper Jan Schutrups uit Exloo en Emmenaar Nico Dümmer, docent aan het Esdal College.

Het fenomeen obstacle run is via Engeland en Amerika nu ook in Nederland aan een opmars bezig. Bekende voorbeelden zijn de Mudmasters in de Haarlemmermeer, de Strong Viking Run in Nijmegen en Amsterdam en sinds enkele jaren dus de Caveman Challenge in het najaar in Exloo. Die kende de afgelopen editie een spectaculaire toename van het aantal deelnemers (1500) en wordt opgebouwd door Nederlands meest gerenommeerde parcoursbouwers. Die zorgen ervoor dat de deelnemers over een uitdagend parcours van zo'n dertig hindernissen hun weg afleggen. Dat kan solo, maar ook in groepsverband.

Oranjekanaal als hindernis

Uniek in Emmen is dat de start en finish midden in het centrum zijn, op het nieuwe Raadhuisplein. Daarvandaan worden de deelnemers naar een nog niet vrijgegeven parcours geleid, maar vermoedelijk gaat dat om de kerk, zegt mede-organisator Nico Dümmer. ,,Ook is er nog overleg met de gemeente om te bezien of we het oude dierenpark in de route op kunnen nemen.''

De lopers gaan vervolgens via de aanvoerweg langs het theater richting het waterwingebied op de Noordbargeres en eindigen bij het Oranjekanaal, waar het water een hindernis vormt. ,,Hoe diep het water is? Geen idee. Je kunt zwemmen, maar de brandweer houdt een oogje in het zeil en is met vlotten aanwezig'', aldus Dümmer. De brandweer in Emmen is zo verrukt over de Caveman Challenge, dat deze zelf ook met een team meedoet.

Voor jong en oud

De organisatie heeft routes van 6,6 en 13,13 kilometer uitgezet en daarnaast – en dat is nieuw – een route van zo'n drie kilometer voor kinderen, begeleid door één ouder. ,,Er was in Exloo al veel vraag door kinderen, maar daar hanteren we een leeftijdsgrens van 16 jaar. In Emmen laten we die los voor deze korte route.''

De verkoop van kaartjes is inmiddels begonnen. Louter op grond van een Facebook-aankondiging zijn er al zo'n 150 verkocht. Tot en met morgen wordt een verlaagd tarief gehanteerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu