Emmen doet procedure bouwplan niet opnieuw na misser

Nieuwbouw in Emmen loopt vertraging op door procedurele misser. FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente Emmen erkent een fout te hebben gemaakt bij de plannen voor woningbouw aan de Sleedoorn in Emmen. Toch is zij niet van plan om de procedure opnieuw te doen.

De gemeente Emmen erkent een fout te hebben gemaakt bij de plannen voor woningbouw aan de Sleedoorn in Emmen. Toch is zij niet van plan om de procedure opnieuw te doen.

Procedurele misser
De Raad van State oordeelde eerder deze maand dat Emmen een procedurele misser had gemaakt. In het gepubliceerde ontwerpplan staat niet de juiste plek aangegeven waar bepaalde woonblokken moeten verrijzen. De voorzieningenrechter van de Raad van State vindt dat daardoor mogelijk mensen op het verkeerde been zijn gezet. Het plan gaat uit van achttien rijtjeshuizen op de plek van de voormalige mavo aan de Sleedoorn. Bouwbedrijf Koenen staat te popelen om hiermee te beginnen.

Een deel van de buurt is tegen het plan. Er wordt gevreesd voor overlast. Ook stellen omwonenden dat de beoogde nieuwbouw niet past in de omgeving en dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Vanwege bezwaren vanuit de buurt buigt de Raad van State zich over de kwestie. De eerste slag is voor de tegenstanders. Vanwege de genoemde misser van de gemeente schorste de voorzieningenrechter van de Raad van State het gemeentelijke besluit om mee te werken aan het project. Tot die tijd kan Koenen ook niet op eigen risico alvast aan de slag aan de Sleedoorn.

Finaal oordeel
Het duurt naar verwachting nog maanden voordat de Raad van State zich buigt over al deze argumenten en tot een finaal oordeel komt. Emmen erkent dat zij in de fout is gegaan. ,,In het plan staat dat de woningen worden gebouwd aan de Meidoorn en de Sleedoorn. Dit moet zijn Meidoorn en Hagedoorn'', verduidelijkt woordvoerster Alieke Wijnholds. Hoewel hierdoor aantoonbaar mensen onjuist zijn geïnformeerd, kiest Emmen er niet voor de procedure helemaal opnieuw te doen. ,,Het is de vraag of bij de verdere behandeling van deze zaak dit standpunt van de rechter overeind blijft.''

Dat de gemeente hierbij risico's loopt, realiseert zij zich. Mocht de Raad van State in haar finale oordeel de gemeente de gemaakte fout zwaar aanrekenen, dan kan dat betekenen dat alsnog de hele procedure opnieuw moet. Met alle extra tijdverlies van dien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu