Emmen gaat speciale app gebruiken die jongeren met beperking helpt zelfstandig te reizen

Foto: DvhN

De gemeente Emmen heeft toegezegd de zogenoemde GoOv-app te gaan gebruiken voor jongeren in de gemeente. Het stelt jongeren met autisme of een beperking in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen.

Raadslid Karien Velzing van Wakker Emmen vroeg of het college hier heil in zag.

De app wordt inmiddels in 50 gemeentes naar tevredenheid gebruikt In plaats van de taxi kunnen ze met begeleiding van de GoOV-app zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. De gemeente zou er ook wel bij varen, aangezien het de kosten voor het vervoer van deze jongeren omlaag brengt.

Het blijkt een verademing voor zowel de jongeren als hun ouders om zelfstandig op pad te kunnen, aldus Velzing.

Wethouder Robert Kleine zag er wel brood in, die verhaal heeft gehaald bij andere gemeente naar de ervaringen. ,,Voor kinderen in de leeftijd vanaf 9 jaar heeft de app een positief effect op het meer zelfstandig zijn. Het geeft het kind een trots gevoel en meer bewegingsvrijheid.”

Flinke drempel

Kleine bespeurde tijdens zijn navraag wel dat dat ouders en scholen vaak een flinke drempel over moeten. ,,Er is onzekerheid of het kind het wel aan kan of op tijd komt. Waardoor vaak voor de veilige taxi-oplossing wordt gekozen.” Daarnaast wordt er nog weinig gebruik van gemaakt, constateerde de wethouder. Toch gaat Emmen overstag.

Kandidaten moeten overigens wel eerst een behoorlijke screening door. Na een intake, volgt een acht weken durende training, inclusief oefenreizen met begeleiders. Daarna wordt bepaald of iemand zelfstandig kan reizen of niet.

Nieuws

menu