Emmen komt door corona gedupeerd Veenpark tegemoet (voorwaarden lening worden aangepast)

Het Veenpark in Barger-Compascuum mag een jaar langer doen over het terugbetalen van een lening van een ton van de gemeente Emmen. Ook het rentepercentage wordt veranderd, van 2,25 naar naar 1,5 procent.

In het park wordt de geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19de eeuw tot diep in de 20ste eeuw belicht.

In het park wordt de geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19de eeuw tot diep in de 20ste eeuw belicht. Foto: DvhN

Hiermee komt het gemeente het Veenpark tegemoet. De dagattractie kampt door de coronacrisis met een liquiditeitstekort van anderhalve ton en vroeg de gemeente om hulp. Het college van burgemeester en wethouders wil hier gehoor aan geven. Zij wijst erop dat het Veenpark een belangrijke dagattractie is met uniek erfgoed. Het park is zowel op economisch, sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied van belang, zo wordt er gesteld.

In het park wordt de geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19de eeuw tot diep in de 20ste eeuw belicht. Een oud veendorp en een nederzetting uit de periode 1920 tot 1966 zijn gereconstrueerd en er zijn tentoonstellingen. Op het hoogveengedeelte van het park kunnen bezoekers het proces van turfwinning zelf beleven.

De genoemde lening van een ton werd eind 2019 verstrekt. De dagattractie kampte met dalende bezoekersaantallen en wilde de bakens verzetten. Met de lening kon het museum de winter overbruggen en zich klaarmaken voor het nieuwe seizoen dat in april 2020 begon. Het coronavirus gooide daarna roet in het eten. Nu hoeft het Veenpark de lening van de gemeente niet in twee, maar in drie jaar terug te betalen.

De Rabobank gaat akkoord met een aangepast aflossingsschema als ook de gemeente en een aandeelhouder dat doen. Naast de lening van de gemeente heeft het Veenpark een seizoenskrediet gekregen van de Rabobank. Deze termijnen zijn voorlopig opgeschort.

Een aandeelhouder van Het Veenpark B.V., die ook een seizoenskrediet heeft verstrekt, ziet voorlopig af van het opeisen van de verschuldigde aflossingen, in ieder geval tot aan de zomer van 2021. Als zekerheidsstelling voor de lening krijgt de gemeente het recht van 2e hypotheek op het Veenpark.

Eind 2019 liet het college van burgemeester en wethouders weten dat ook over steun op langere termijn valt te praten. Het gaat dan om een eenmalige bijdrage voor noodzakelijk geachte investeringen en daarna eventueel structurele hulp. Voorwaarde is wel dat de toekomstplannen van het park bij een economisch haalbaarheidsonderzoek op een positieve manier uit de bus komen. De eind 2019 verstrekte lening van een ton was de eerste keer in 23 jaar dat het park geld financiële steun kreeg van de gemeente.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu