Emmen kreeg in 1935 een schietbaan (en nu worden de laatste restanten opgeruimd)

De kogelvanger, een grote berg zand, is het enige dat nog over is van de schietbaan. Die verdwijnt voor 1 september. Foto: DvhN

Nog eventjes en dan herinnert alleen de straatnaam nog aan de voormalige schietbaan in Westenesch bij Emmen. Alle restanten aan de Schietbaanweg worden opgeruimd.

Prikkeldraad, bielsen, schotten en bunkerachtige constructies zijn de afgelopen weken al weggehaald en de zogeheten kogelvanger verdwijnt voor 1 september. Dit is een grote hoop zand waarin kogels werden opgevangen. ,,Je kunt je voorstellen dat daarin een flinke hoeveelheid lood zit’’, zegt boswachter Hans Tjoonk.

Het terrein is eigendom van Staatsbosbeheer en de politie draait als voormalige gebruiker op voor de kosten van sanering van het terrein. ,,Het gebied wordt al jarenlang niet meer als schietbaan gebruikt. Het werd tijd om de laatste restanten van het terrein te halen en er een gewoon bosgebied van te maken.’’

De voormalige schietbaan lag in het zogeheten Schietbaanbosje tussen de Frieslandroute en de Sluisvierweg. Wie vanaf het Emmer centrum de Frieslandroute oprijdt ziet dit bosje al gauw staan. Aan de rechterkant, nog voor het viaduct over het Oranjekanaal. De schietbaan werd in mei 1935 geopend en het was de Schietvereniging Emmen die het initiatief nam tot de aanleg.

In een uit 2003 uitgegeven boek over Westernesch valt te lezen dat de baan was bedoeld voor de Vrijwillige Landstorm. Dit was een in 1914 door de overheid in het leven geroepen organisatie vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Behalve de Vrijwillige Landstorm, die tot 1940 zou blijven bestaan, mochten ook de marechaussee en de rijks- en gemeentepolitie er gebruik van maken.


In de Tweede Wereldoorlog liep de baan veel schade op. Voor 5500 gulden werd de baan weer opgeknapt en in 1950 heropend door de toenmalige Emmer burgemeester Dick Gaarlandt. In 1960 werd een tweede loods bij de baan gebouwd om goed onderhoud aan de schietschijven uit te kunnen voeren. In 1979 kwam er nog een loods bij.

In de jaren tachtig en negentig trainde de Emmer gemeentepolitie er nog regelmatig met politiehonden. In 1999 werd de vergunning van de schietbaan definitief ingetrokken.

Nieuws

Meest gelezen

menu