Emmen krijgt stadsboerderij: Schop de grond in voor 'koe, kaas en thee'

De bouw van stadsboerderij ‘t Nije Hoff aan de Nieuw-Amsterdamsestraat in Emmen is begonnen. Het bedrijf begint met zo’n dertig volwassen melkkoeien. Belangstellenden kunnen straks spontaan binnenlopen om een kijkje in de agrarische keuken te nemen.

Rick en Gert-Jan Nijhoff bij de bouw van hun stadsboerderij.

Rick en Gert-Jan Nijhoff bij de bouw van hun stadsboerderij. Foto: Boudewijn Benting

De komst van de stadsboerderij aan de rand van het Noordbargerbos in Emmen had nogal wat voeten in de aarde. Ruim twee jaar geleden presenteerden de boers Gert-Jan (30) en Rick Nijhoff (27) hun plannen aan de buurt, maar zo’n drie weken geleden ging de eerste schop pas de grond in. ,,Voor ons gevoel duurde het lang, want we moesten nog allerlei procedures volgen. Ondertussen spraken we wekelijks wel mensen die ons vroegen wanneer we nou van start zouden gaan. We zijn heel blij dat het nu zo ver is”, vertelt Rick Nijhoff.

De eerste weken zijn grondwerkzaamheden verricht op het terrein. De afgelopen dagen is volgens de broers zo’n 100 kuub beton gestort voor de vloer van de mest- en kaaskelder. ,,We hopen dat we over twee maanden aan de gang kunnen met de begane grond en dat voor het einde van het jaar het dak erop zit”, vertelt Gert-Jan Nijhoff.

Kaasmakerij en theeschenkerij

De broers komen uit een familie die al verscheidene generaties lang boert in Emmen. Maar wat dit duo voor ogen heeft, is anders dan de agrarische bedrijven van hun voorouders. De twee willen een melkveebedrijf beginnen met daarbij een kaasmakerij en een theeschenkerij. ,,Ons concept heeft drie pijlers: koe, kaas en thee”, lacht de oudste van het tweetal. ,,Het idee is dat we straks zo’n vijf dagen per week open zijn voor publiek, zodat mensen ook een kijkje in het bedrijf kunnen nemen.”

Door hun bezoekers voor te lichten en ze een kijkje te geven in de agrarischekeuken, willen de twee het publiek wat kennis meegeven over de bedrijfstak. ,,We willen laten zien hoe het eraan toegaat. Van het melken van de koe met een melkrobot tot het maken van kaas. Er zijn steeds minder boeren en wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Daarom wilden we ook per se ons bedrijf op deze plek vestigen. Als we 5 kilometer buiten Emmen gaan zitten, dan komen de mensen niet meer.”

Op eigen risico gestart

Hoewel beide broers naar eigen zeggen veel enthousiaste reacties krijgen uit de buurt, staat niet iedereen te springen om hun plannen en hebben een paar bezwaarmakers geprobeerd de bouw te blokkeren. Zo stapten twee Emmenaren naar de Raad van State om een blokkade van het bestemmingsplan af te dwingen. Zij vinden dat de boerderij te dicht bij een natuurgebied en woningen is gepland en gaven aan onder meer stank-, herrie-, vliegen- en (fijn)stofoverlast te vrezen door de komst van de veehouderij. Met een spoeduitspraak maakte de hoogste bestuursrechter in april de weg vrij voor de bouw van de boerderij. Naar verwachting volgt later dit jaar nog de verdere inhoudelijke behandeling bij de Raad van State en daarna wordt een definitieve uitspraak gedaan.

Daar hebben de broers niet op gewacht. Op eigen risico zijn ze begonnen met bouwen. ,,We hebben na de vorige zitting en de spoeduitspraak voldoende vertrouwen dat ons plan doorgang kan vinden”, vertelt Rick Nijhoff. ,,Daarom zijn we nu al van start gegaan. Bovendien lopen de bouwkosten ook alleen maar op als je langer wacht.”

‘Nieuwsgierig aangelegde koetjes’

Volgens Gert-Jan Nijhoff kan de boerderij plek bieden aan in totaal zestig volwassen koeien, maar hebben ze de fosfaatrechten om met dertig volgroeide dieren te beginnen. Daarnaast is er ruimte voor nog eens dertig stuks jongvee. De koeien zijn van het ras Jersey. Een bewuste keuze volgens Gert-Jan Nijhoff. ,,Dit zijn nieuwsgierig aangelegde koetjes, die ook naar het hek en de bezoekers toekomen. Dat past bij natuurlijk bij onze filosofie. Daarnaast geven ze een iets vollere melk, waar je mooie zuivelproducten mee kunt maken.”

Als alles volgens plan verloopt, verwachten beide broers dat de stadsboerderij volgend jaar wordt opgeleverd. ,,We hopen dat we volgende zomer open kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu