Emmen krijgt volgend jaar dertig luiercontainers. Gezinnen met kinderen in de luiers besparen geld met apart inzamelen

Area Reiniging verzorgt de afvalinzameling in de gemeenten Hoogeveen, Emmen en Coevorden Foto: DvhN

Gezinnen in de gemeente Emmen kunnen vanaf 1 januari met behulp van hun milieupas luiers apart inzamelen bij dertig speciale containers. Die gaat Area Reiniging in de komende maanden door de gehele gemeente plaatsen.

Omdat gezinnen vanaf die datum geen luiers meer in de grijze container hoeven te gooien, betalen ze dan - met het oog op de diftar - minder geld voor het opgehaalde afval.

Minder restafval voor gezinnen met jonge kinderen

In de gemeente Emmen gooit de gemiddelde inwoner jaarlijks zo’n 10 kilo aan luierafval weg. Die hoeveelheid - ongeveer 5 tot 8 procent van het totale afval - belandt nu nog in de grijze container, zodat gezinnen met kinderen in de luiers hun grijze container sneller zien vollopen en ze meer betalen aan het variabele tarief. Apart inzamelen en weggooien van luiers levert dus een kostenbesparing op.

Eerst tien containers

De containers worden geplaatst in kinderrijke buurten en in de buurt van scholen en kinderdagverblijven. Vanwege de wereldwijde grondstoffencrisis is er een tekort aan staal, waardoor de containers niet allemaal op tijd worden geleverd. Area plaatst daarom eerst tien containers. Naar verwachting zijn eind maart 2022 alle dertig luiercontainers geplaatst.

Inleveren via milieupas

De luiercontainers zijn niet bedoeld voor onvermijdbaar medisch afval, zoals stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Hiervoor kunnen inwoners vrijstelling op de afvalstoffenheffing aanvragen. Alle containers krijgen een toegangscontrole om te voorkomen dat er ook ander afval in luiercontainers wordt gegooid.

Wie van de luiercontainers gebruik wil maken, moet zich bij de gemeente aanmelden. Inleveren gaat via de milieupas, waarmee inwoners grof afval naar de milieustraat van Area kunnen brengen. Met deze pas kunnen zij voortaan de luiercontainers openen.

Nieuws

Meest gelezen

menu